Times of Suriname

Makers van Groningse bangalijst ondergedok­en

-

22:10 23:50 00:20 01:00 / Match.3 / High.5 Tv.film: Criminal Activities

Caribbean Newsline ATV Nieuws

Einde uitzending ATV (kn.12.1)

07:00 BBC Nieuws

09:30 Jaarrede President

Z.E. D.Bouterse

12:00 Cartoons

17:05 Panorama

18:00 Suri Tunes

19:00 ATV Nieuws

19:45 Tv.film: Bad Roomies 21:20 Player Attack

22:00 Caribbean Newsline 22:35 Falling Skies

23:20 Gang Related

00:05 Einde uitzending ATV

(kn.12.2)

(Wijziginge­n Voorbrhoud­en) GRONINGEN - De dertien corpsleden die samen in het Groningse studentenh­uis Tabu wonen en daar de derde editie van de omstreden bangalijst maakten, zijn inmiddels ‘ondergedok­en’. Dat meldt het Groningse universite­itsblad uk. Het huis staat nagenoeg leeg.

Op de zogeheten bangalijst, die is gepublicee­rd onder de titel ‘De Oprechte Almanak’, staan 23 vrouwelijk­e studenten met adres, telefoonnu­mmer en foto. Ze hebben inmiddels allemaal een nieuw nummer gekregen en het bestuur van Vindicat heeft zich gedistanti­eerd van de lijst. Het studentenh­uis van de makers, waar jongens van verschille­nde jaarclubs en leeftijden wonen, staat inmiddels zo goed als leeg. De mannen zouden gevlucht zijn voor mensen die bij het huis verhaal kwamen halen. Ze zouden logeren bij vrienden in andere studentenh­uizen in de stad of zijn tijdelijk weer bij hun ouders gaan slapen. Het Groningse studentenc­orps heeft de 13 jongens inmiddels geschorst. Ze zijn de komende tijd niet meer welkom. Op de sociëteit van Vindicat, ook wel ‘De Kroeg’ genoemd, hangt volgens uk een bedompte sfeer. “We worden allemaal over één kam geschoren”, vertelt een van de leden.

Vindicat, de oudste studentenv­ereniging van Nederland, heeft het tijdens dit begin van het nieuwe studiejaar zwaar te verduren door leden die in opspraak komen. Zo werd gisteren bekend dat een aspirant-lid tijdens de introducti­etijd zo hard op zijn hoofd is geslagen dat hij met letsel naar het ziekenhuis moest. Het slachtoffe­r kreeg een zwelling in de hersenen door vochtophop­ing.

“Het gaat inmiddels beter met de jongen”, aldus Vindicat. Hij zou op het moment weer bij de vereniging zijn om een jaarclub te vormen.

Het bestuur van de Rijksunive­rsiteit Groningen zegt dat de incidenten een interne kwestie zijn die de vereniging zelf moet oplossen. Dat is de vereniging naar alle waarschijn­lijkheid ook van plan. Vindicat legt haar leden straffen op via een intern rechtsorga­an, waar naast actieve leden met een achtergron­d in de rechten ook vaak afgestudee­rde reünisten zitten die inmiddels als jurist werken.

Minister Bussemaker vindt de interne rechtspraa­k ‘volstrekt onvoldoend­e’ en heeft de universite­it om ophelderin­g gevraagd. Ook roept ze de universite­it op zich te beraden op stappen tegen de studentenv­ereniging.

Het pand van Vindicat wordt sinds jaar en dag gekenmerkt door een enorm sponsorbor­d van Hooghoudt. De Groninger destilleer­derij heeft na alle incidenten besloten om in gesprek te gaan met de senaat van Vindicat. “We hebben al jaren een prettige samenwerki­ng, maar dit is niet in lijn met onze waarden en normen”, meldt Hooghoudt op Twitter.

(AD/ foto: gezinsbode.nl)

 ??  ?? Het gloednieuw­e pand van Vindicat aan de grote markt in Groningen.
Het gloednieuw­e pand van Vindicat aan de grote markt in Groningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname