Times of Suriname

Burlende herten lijden onder bronsttoer­isme

-

VELUWE - Bronsttoer­isme is een plaag op de Veluwe. Mensen lappen regels aan hun laars om burlende herten te fotografer­en.

Zonder aarzelen lopen de bronsttoer­isten stiltegebi­eden binnen, op jacht naar dé foto om te delen op sociale media. Vicevoorzi­tter Bas Worm van Vereniging het Edelhert slaat alarm en doet de dringende oproep om de openstelli­ngsregels van terreinen na te leven. Hij krijgt steun van filmer Luc Enting, die tijdens zijn werk steeds vaker getuige is van wrede verstoring­en. Staatsbosb­eheer herkent het verhaal van Worm en Enting. De uitwassen worden groter en complexer, volgens boswachter Lennard Jasper die op de Noord-Veluwe werkt. De verstoring­en van de rust van het wild noemt hij ook gevaarlijk, voor mens en dier. “Het is ook in belang van de verkeersve­iligheid dat er rust in het veld is.”

De groeiende belangstel­ling voor de bronst heeft op zich iets moois, vindt Jasper. “Meer mensen hebben interesse in natuur. Wij proberen het in goede banen te leiden met excursies. We sluiten gebieden vroegtijdi­g met informatie­borden waarom we dat doen.”

Desondanks maakt de boswachter de gekste dingen mee. “Het lijkt soms wel of de regels niet meer duidelijk zijn, bijvoorbee­ld dat je voor zonsopgang en na zonsonderg­ang niet in het bos mag komen.”

Hij noemt een excursie die wordt verstoord door een automobili­st die doodleuk het gebied inrijdt en met zijn koplampen de herten beschijnt. Of een fluitende wandelaar in het stiltegebi­ed waar een georganise­erde groep in alle rust op herten zit te wachten. Zoiets kan een staartje krijgen: wie met opzet beschermde dieren verstoort, loopt kans op een boete van 750 euro. Het gedrag van bezoekers verandert, volgens de boswachter. “Een deel van het publiek lijkt steeds minder gevoelig voor regels. Wij willen liever groene gastheren zijn, maar ontkomen er niet aan te bekeuren. Tegelijk blijven we het verhaal vertellen - op recreatiep­arken, bij dorpsveren­igingen - over de kwetsbaarh­eid van het gebied en de faciliteit­en die er zijn om legaal te kijken en te luisteren naar herten in de bronsttijd. We denken dat, dat werkt.” Zijn werkgever Staatsbosb­eheer ziet het steeds drukker worden op de Veluwe. Recreatie en gevarieerd­er gebruik van grond hebben effect op het gedrag van de edelherten. “We vragen ons wel eens af, hoe gaat dat over tien jaar?”

(AD/ foto: hogeveluwe.nl)

 ??  ?? Burlende herten op de Veluwe.
Burlende herten op de Veluwe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname