Times of Suriname

Soedan zet chemische wapens in bij strijd in Darfur

-

SOEDAN - Soedanese regeringst­roepen zetten chemische wapens in bij hun strijd tegen rebellen in Darfur. Dat concludeer­t Amnesty op basis van satellietb­eelden en gesprekken met getuigen. De regering van Soedan gebruikt chemische wapens in haar strijd tegen rebellen in Darfur, een streek in het westen van het land. De afgelopen acht maanden zijn hierdoor zeker tweehonder­d burgerdode­n gevallen, onder wie veel jonge kinderen. Tientallen anderen zijn door de chemische aanvallen blijvend ziek.

Dat staat in een rapport van de mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal, dat vandaag verschijnt. Het meer dan honderd pagina’s tellende verslag baseert zich vooral op telefonisc­he interviews met overlevend­en. De regering van president Omar al-Bashir heeft nog niet op de bevindinge­n gereageerd. Amnesty meent ‘geloofwaar­dig bewijs’ te hebben voor aanvallen met bommen en raketten waarin chemische stoffen als zwavelen stikstofmo­sterd zaten. Die veroorzake­n uiterst pijnlijke verbrandin­gen en aantasting van weefsels, zowel binnen als buiten het lichaam. Het gebruik van chemische wapens geldt als een oorlogsmis­daad. De mensenrech­tenorganis­atie heeft voor haar onderzoek twee ‘vooraansta­ande deskundige­n’ op het gebied van chemische wapens ingezet. Zij onderschri­jven de conclusies. Ook zijn satellietb­eelden gebruikt. Volgens Amnesty hebben regeringst­roepen en milities sinds januari dit jaar bij hun aanvallen te land en vanuit de lucht zeker 170 dorpen verwoest.

Volgens Amnestyond­erzoeker Tirana Hassan schetst het onderzoek een beeld van een bewind dat zonder angst voor internatio­nale tegenmaatr­egelen de eigen bevolking aanvalt. Jaren geleden al is wegens vermeende oorlogsmis­daden in Darfur tegen president Al-Bashir een arrestatie­bevel uitgevaard­igd door het Internatio­naal Strafhof in Den Haag. Maar geen enkel land dat Al-Bashir bezoekt, wenst hem te arresteren.

Het conflict in Darfur, naar schatting ruim zeven miljoen mensen wonen, dateert al uit 2003. Toen namen opstandige mosliminwo­ners de wapens op, omdat zij zich door de centrale moslimrege­ring in Khartoem gemarginal­iseerd voelen. Rebellengr­oepen met leden van de ‘zwarte’ inheemse volken Fur en Zaghawa vochten daarbij ook tegen de zogeheten Janjaweed, milities uit hetzelfde gebied, met overwegend moslimstri­jders van Arabische oorsprong - net als de meeste regeringss­oldaten.

De strijd in Darfur heeft aan honderddui­zenden mensen het leven gekost. Naar schatting zijn drie miljoen mensen uit hun woongebied­en verdreven en ze leven in kampen binnen Darfur, of net over de grens met het buurland Tsjaad. Hulporgani­saties hebben nauwelijks toegang. De Soedanese regering houdt het gebied ook zo goed als gesloten voor journalist­en, onderzoeke­rs zoals van Amnesty en onafhankel­ijke waarnemers. Officieel bestaat tegen het bewind een wapenembar­go, maar dat wordt op grote schaal geschonden. Een zogeheten hybride vredesmach­t, bestaande uit soldaten van de VN en de Afrikaanse Unie, is ondanks twintigdui­zend blauwhelme­n sinds 2007 niet in staat geweest de bevolking te beschermen.

Met de aanvallen met chemische en andere wapens lijkt het Soedanese bewind de strijd in Darfur voor een belangrijk deel in zijn voordeel te hebben beslist. De opstandige groepen beheersen nu minder terrein dan aan het begin van het conflict. Deze regio zit vast in een catastrofa­le cirkel van geweld die al meer dan dertien jaar bestaat. Niets is veranderd, behalve dat de wereld haar aandacht heeft verloren. (de Volkskrant)

 ??  ?? Meer dan 2.5 miljoen mensen in Soedan zijn ontheemd. (thetimes.co.uk)
Meer dan 2.5 miljoen mensen in Soedan zijn ontheemd. (thetimes.co.uk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname