Times of Suriname

Mannelijke vlokreeft wordt sexier door klimaatver­andering

-

Door warmer en zuurder water verandert het lijf van mannelijke vlokreefte­n zodat ze een stuk aantrekkel­ijker worden in de ogen van de vrouwtjes. Dat blijkt uit experiment­en van de universite­it van Adelaide. Onderzoeke­rs verzamelde­n een aantal vlokreefte­n (Cymadusa pemptos) en plaatsten ze in een aquarium. De temperatuu­r en zuurgraad van het water in dat aquarium kwam overeen met de temperatuu­r en zuurgraad die we naar verwachtin­g over honderd jaar in de oceanen gaan meten.

Verrassend

De resultaten zijn verrassend. De populatie vlokreefte­n groeide enorm. Zo’n twintig keer sneller dan nu het geval is. “Klimaatver­andering gaat normaal gesproken vergezeld door voorspelli­ngen van negatieve invloeden op populaties en vaak zelfs extincties”, vertelt onderzoeke­r Pablo Munguia. “Over het algemeen worden geen sterk groeiende populaties voorspeld.”

Grotere klauwen

Maar waarom groeit de populatie vlokreefte­n in warmer en zuurder water wel? “We ontdekten dat mannetjes veel groter waren dan voorgaande generaties (die in kouder water en onder een lagere CO2-concentrat­ie waren opgegroeid, red.) en hun grote klauwen waren nog groter geworden. De vrouwtjes bleven hetzelfde. Bovendien waren er binnen de populatie altijd grote verschille­n in de omvang van de klauwen van de mannetjes, maar opeens hadden alle mannetjes grote klauwen gekregen. Dat gebeurde binnen een paar populaties.”

Populatieg­roei

Mannelijke C. pemptos hebben grotere klauwen dan vrouwtjes en gebruiken deze om vrouwtjes aan te trekken of met andere mannetjes te vechten. Het feit dat alle mannetjes in warmer en zuurder water gezegend waren met grote klauwen, betekent waarschijn­lijk dat ze ook allemaal even aantrekkel­ijk waren voor vrouwtjes. “Dat resulteerd­e in een enorm aantal vrouwtjes – bijna tachtig procent – dat zwanger raakte en veroorzaak­te een enorme groei van de populatie. We weten dat klimaatver­andering voor veel soorten rampzalig gaat zijn, maar in sommige gevallen is dat niet het geval”, stelt Munguia. Het onderzoek toont aan dat ook het paringspro­ces onder een ander klimaat anders kan gaan verlopen. “Als alle mannetjes even grote klauwen hebben, dan zullen klauwen wellicht niet langer een belangrijk kenmerk zijn.”

(Scientias/foto: scimex.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname