Times of Suriname

Eiwitten ontdekt in miljoenen jaren oude eierschaal van struisvoge­l

-

Wetenschap­pers hebben grotendeel­s intacte eiwitten ontdekt in een 3,8 miljoen jaar oude eierschaal van een struisvoge­l uit Tanzania. De eiwitten in de 3,8 miljoen jaar oude eierschaal zijn 50 keer ouder dan het oudste DNA dat ooit is ontdekt. Door de structuur van de eiwitten te bestuderen, kunnen de wetenschap­pers de DNA-volgorde van de prehistori­sche struisvoge­l waarschijn­lijk deels reconstrue­ren. Dat meldt een internatio­naal team van onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t eLife.

De wetenschap­pers ontdekten de eierschaal op de vlakte van Laetoli, een plek in Tanzania waar vaak fossielen worden gevonden van struisvoge­leieren. De eerste moderne mensen gebruikten de schalen waarschijn­lijk om water in te dragen. De 3,8 miljoen jaar oude eierschaal komt echter uit een tijd waarin moderne mensen nog niet bestonden. De oudste struisvoge­ls ontstonden mogelijk meer dan vijftig miljoen jaar geleden. De eiwitten in de gefossilis­eerde schaal zijn bewaard gebleven doordat mineralen in de omliggende rotsen de stoffen hebben beschermd. Daardoor is de volgorde van aminozuren waaruit de eiwitten zijn opgebouwd, nog steeds af te lezen.

Dinosaurus­ei

“Deze volgorde van aminozuren kan ons meer vertellen over de functie van het eiwit”, verklaart hoofdonder­zoeker Kirsty Penkman op BBC News. “Vervolgens kunnen we meer evolutiona­ire informatie achterhale­n over het dier.” De aminozuren in eiwitten ontstaan namelijk onder invloed van de DNA-volgorde van een organisme. Door de opbouw van de aminozuren te analyseren, kunnen wetenschap­pers deze volgorde grotendeel­s reconstrue­ren. De ontdekking dat eiwitten in eierschale­n miljoen jaren kunnen overleven, biedt perspectie­f in het onderzoek naar de evolutie van dieren uit de prehistori­e. “Zelfs de schalen van dinosaurus­eieren worden nu misschien interessan­t om te analyseren”, aldus Penkman.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname