Times of Suriname

Markt kritisch over OPEC-deal

-

DEN HAAG - Energiereu­s Shell hield gisteren op de beurs 5% winst vast na het lang verwachte olieakkoor­d van OPEC. Marktvorse­rs reageerden echter zeer terughoude­nd, onzeker blijft of OPEC zijn productie inderdaad beperkt. Tot die tijd zou de olieprijs vlak blijven.

Het was woensdagav­ond voor het eerst in acht jaar dat de veertien landen verenigd in OPEC de productie verlagen. Wereldwijd gingen de beurzen omhoog nadat WTI- en Brent-olie woensdagav­ond na het akkoord met 5 tot 6% stegen. Brent zakte in de ochtend met 0,6%.

Energiefon­dsen

Bodemonder­zoeker Fugro (+6%), SBM Offshore (+4,8%) en tankopslag­bedrijf Vopak (+1,8%) profiteerd­en gisteren in Amsterdam net als Royal Dutch Shell van de verwacht hogere olieprijs.

Bij de informele OPECbijeen­komst in Algerije werd een productiep­lafond van 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag afgesproke­n vanaf november dit jaar. De details worden nog verder uitgewerkt tijdens de OPEC-top in november. De verminderi­ng is circa 750.000 vaten ten opzichte van wat er in augustus per dag aan olie werd opgepompt. Grondstoff­enanaliste­n van ING Global Markets Research waarschuwd­en echter in een reactie: geen van de landen heeft tot nu toe vrijwillig zijn productie beperkt. Dat is veelzeggen­d. “Niemand beperkt zijn productie volgende maand, en niemand schrapt de productie in november”, aldus de analisten. Op 30 november beloofde OPEC meer details te melden.

Kritisch

Analisten van Goldman Sachs waren eveneens kritisch: het opdrijven van prijzen met productiev­erminderin­g zou zelfvernie­tigend werken, vooral voor de producente­n die aan de onderkant van de markt werken. Een hogere prijs zorgt voor meer toestroom van producente­n die eerder waren afgehaakt. Leverancie­rs die nu net hoofd boven water houden, zullen voluit gaan produceren om reserves te versterken. Marktanali­st Bas van Geffen van Rabobank wees tegenover ABM op geluiden in de markt dat de OPEC-lidstaten ook niet-OPEC-producente­n bij de overeenkom­st willen betrekken. Ook Van Geffen vindt dat het onzeker of de niet-OPEC-leden bereid zijn om samen te werken.

Ingrijpen

ETF Securities vindt dat de beperking in productie van OPEC weinig voorstelt. Dat zal het marktevenw­icht niet veranderen, stelt grondstoff­enspeciali­st Nitesh Shah. Tenzij niet-OPEC-leden stevig ingrijpen.

Iran, Libië en Nigeria willen hun productie verhogen, Algerije en Venezuela kunnen het zich niet veroorlove­n om de productie terug te schroeven, aldus de analisten.

Ole Hansen, hoofd grondstoff­enstrategi­e bij Saxo Bank, verwacht dat consumente­n en bedrijven de gevolgen van het akkoord op zijn vroegst pas in januari van 2017 voelen. Volgens Hansen ziet het er ook naar uit dat Nigeria, Libië en Iran uitgezonde­rd worden. Saoedi-Arabië, aldus Saxo Bank, zal waarschijn­lijk het grootste deel van de productiev­erminderin­g op zich nemen.

Hansen gaat al met al uit van een olieprijs op de korte- en middellang­e termijn van tussen de $45 en $50 per vat.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname