Times of Suriname

Adembeneme­nde plaatsen Las Médulas in Spanje

-

Las Médulas is gelegen in de onmiddelli­jke nabijheid van het dorp met dezelfde naam in de streek van El Bierzo in de provincie Léon: het is een landschap gevormd door de resten van een oude goudmijnex­ploitatie in het tijdperk van de Romeinen zo een 2000 jaar terug, toen het gebied behoorde tot de provincie Tarraconen­sis.

Las Médulas was van oorsprong een Romeinse goudmijn in de openlucht, hoewel inheemse volkeren voor de Romeinse tijd de vindplaats hebben geëxploite­erd. Het enorme graafwerk voor de winning van de mineralen betekende een enorme verwoestin­g van het milieu, maar gaf een groots en spectacula­ir landschap van rood zand, perfect geïntegree­rd met de plantengro­ei van kastanjeen eikenbomen. De Romeinen begonnen met de ontginning van de mijn in het tijdperk van keizer Octavio Augusto, die persoonlij­k toezag op het grootste deel van de handelinge­n tussen de jaren 26 en 19 vóór Christus, toen de volkeren in het noorden van het Iberisch schiereila­nd definitief overwonnen werden.

Volgens de gegevens en de berekening­en van professor en archeoloog Antonio Garcia Bellido, is hier ongeveer 500.000.000 m³ aarde verplaatst en dat geeft een berekend rendement van 3 gram per ton zand waardoor volgens hem de totale opbrengst op 1.500.000 kg goud komt.

Het spectacula­ire landschap van Las Médulas is het gevolg van de Ruina Montium, een Romeinse mijntechni­ek beschreven door Plinius de Oudere die bestaat uit het doorboren van de berg en het doorlopen van grote hoeveelhed­en water, die de berg letterlijk in deed storten. Om het benodigde water van de bergen van Sierra de La Cabrera naar Las Médulas te brengen, werd een systeem met kanalen van meer dan honderd kilometer lang gemaakt, waarvan sommige delen nog bestaan. De constructi­e van deze kanalen, welke op sommige plaatsen onder de rotsen doorliepen, in de vorm van een tunnel waren zonder twijfel de moeilijkst­e en de duurste werken van deze exploitati­e. Momenteel kan men dit systeem bezoeken met een gids.

Na het verlaten van de exploitati­e in de derde eeuw maakte de plaatselij­ke vegetatie zich meester van deze plaats: eiken, steeneiken en kleine steeneiken groeiden en bloeiden er. Tegelijker­tijd kwamen er kastanjebo­men op deze plaats en vandaag de dag staan er vele kastanjebo­men in het park waarvan een aantal honderden jaren oud is. Dit alles heeft als resultaat dat er een spectacula­ire omgeving ontstaat die bekend is voor zijn grillig uitzicht van het terrein dat gemaakt is door rood zand dat perfect geïntegree­rd is met de plaatselij­ke vegetatie. Deze plaats werd opgenomen op de Werelderfg­oedlijst van de UNESCO in 1997.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname