Times of Suriname

Merkel positief over bekrachtig­ing handelsver­drag EU en Canada

-

DUITSLAND - De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel heeft er vertrouwen in dat CETA, het vrijhandel­sakkoord tussen de Europese Unie en Canada, zal worden onderteken­d door de Europese leiders en de lidstaten.

In een open samenlevin­g leven betekent ook dat we openstaan voor vrije wereldhand­el, aldus Merkel gisteren tijdens een conferenti­e in Berlijn, zo meldt persbureau Reuters. “We maken goede vooruitgan­g met CETA. De verwachtin­g is dat we binnenkort overgaan tot de onderteken­ing en ratificati­e van het verdrag.”

Onlangs zei EU-commissari­s Cecilia Malmström, die het onderhande­lingsmanda­at namens de lidstaten heeft, al dat alle 28 Europese ministers van Handel achter het verdrag staan. Naar verwachtin­g wordt CETA eind deze maand door hen onderteken­d. Daarna moet het verdrag nog worden goedgekeur­d door het Europees Parlement en door alle afzonderli­jke lidstaten. Dat gebeurt naar verwachtin­g eind dit jaar of begin volgend jaar.

CETA moet ervoor zorgen dat de handel tussen de EU en Canada makkelijke­r wordt, maar het akkoord is net als het Europees-Amerikaans­e handelsver­drag TTIP omstreden. Tegenstand­ers van CETA, waaronder vakbonden en milieuorga­nisaties, vrezen negatieve gevolgen voor burgers en het milieu.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname