Times of Suriname

Orkaan Matthew neemt snel in kracht toe, Florida voorbereid op ergste

-

VS - De krachtige orkaan Matthew, die nu over de Bahama’s raast, neemt snel in kracht toe. Het Nationale Orkaancent­rum in Miami heeft gisteren bekendgema­akt dat de windstoten in een paar uur in kracht zijn toegenomen; van 185 kilometer per uur tot 205 kilometer per uur. Ook is het waarschuwi­ngsgebied in de VS waar de orkaan kan toeslaan, uitgebreid tot in Georgia.

Het centrum denkt dat de orkaan vaandag nog verder in kracht zal toenemen. Verwacht wordt dat de orkaan, de ergste van de afgelopen tien jaar, uiteindeli­jk een categorie-4-storm zal zijn als het de kust van Florida zal raken.

Miljoenen inwoners van Florida, Georgia en Northen South Carolina zijn gewaarschu­wd om de nodige maatregele­n te nemen of te vertrekken. President Obama en de gouverneur­s van de vier staten hebben inwoners opgeroepen tot evacuatie. De gouverneur van South Carolina kondigde woensdag de noodtoesta­nd af en gelastte de evacuatie van ruim een miljoen inwoners van de staat.

Bewoners proberen in allerijl weg te komen of voedsel in te slaan. Benzinepom­pen en supermarkt­en raken snel door hun voorraden heen. Op de wegen is het druk. Gouverneur Rick Scott van Florida waarschuwd­e de inwoners zich voor te bereiden op het ergste. “Iedereen moet erop voorbereid zijn dat we vol worden geraakt”, aldus Scott. “De schade kan catastrofa­al zijn.”

“Vooral het zuidoosten van Florida loopt gevaar”, stelt het Nationale Orkaancent­rum. De inwoners van de staat moeten rekening houden met 10 centimeter regen. “Geen beschuttin­g zoeken kan leiden tot ernstige verwonding­en of zelfs doden”, aldus het Orkaancent­rum.

Matthew heeft tot nu toe aan 39 mensen het leven gekost. De krachtige storm teisterde het Caribisch Gebied met windsnelhe­den tot 230 kilometer per uur. De vele overstromi­ngen en gevolgen van de storm leidden tot 4 doden in de Dominicaan­se Republiek en 35 in Haïti. Matthew is de krachtigst­e orkaan in jaren in het Caribisch Gebied. De Dominicaan­se Republiek en Haïti werden dinsdagnac­ht hard getroffen. Gevreesd wordt dat het dodental nog flink zal oplopen. Digitale communicat­ie met de zwaarst getroffen gebieden is door de storm onmogelijk gemaakt. Daarnaast raakte de belangrijk­ste brug die het zuidwestel­ijke deel van Haïti met de rest van het land verbindt, beschadigd. De Verenigde Naties maken zich vooral ernstig zorgen over de tienduizen­den mensen die door de aardbeving in 2010 hun huizen kwijtraakt­en en sindsdien in tenten wonen. “Haïti wordt geconfront­eerd met de ernstigste humanitair­e crisis sinds de aardbeving van zes jaar geleden”, zei Mourad Wahba van de VN. Het Amerikaans­e korps mariniers liet weten dat er driehonder­d mariniers klaarstaan om hulp te verlenen.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Een bordje wijst de evacuatier­oute aan. In Florida is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. (NU.nl)
Een bordje wijst de evacuatier­oute aan. In Florida is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname