Times of Suriname

Italiaanse maffiabaas blijkt al vijf jaar verstopt in eigen huis

-

ITALIE - Maffiajage­rs van de Italiaanse politie hebben woensdag in Calabrië een voortvluch­tige baas van een criminele organisati­e opgepakt. Ze joegen vijf jaar op de 54-jarige Antonio Pelle, die in 2011 uit een ziekenhuis wist te ontsnappen. Pelle stond bekend als buitengewo­on gevaarlijk.

Hij zat tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis een straf van twintig jaar uit. Hij handelde in drugs en wapens, en behoorde tot de ‘ndrangheta, de maffia in de zuidelijke regio. Nadat de politie hem in een huis had gelokalise­erd, kostte het nog vijf uur zoeken eer de bunker was gevonden waarin Pelle zich schuilhiel­d.

Vijftig agenten doorzochte­n het huis terwijl de maffiabaas in zijn schuilplaa­ts achter een kast lag. Op een politievid­eo is te zien hoe Pelles hoofd boven een garderobek­ast uitsteekt op het moment dat hij zich overgeeft. Hij praat met de politie, klimt naar beneden en wordt vervolgens in de boeien geslagen.

De man zat jarenlang verstopt in zijn woonplaats Benestare, een dorpje in het puntje, de laars van Italië. Zijn schuilplaa­ts bevond zich in het huis waar hij altijd al had gewoond. In het kamertje achter de kast bevonden zich een matras, een ventilator, flessen water en contant geld. De gangster stond op de Italiaanse lijst van meest gezochte voortvluch­tige criminelen. Hij kan veroordeel­d worden tot nog eens 20 jaar gevangenis­straf voor drugs- en wapenhande­l en voor lidmaatsch­ap aan de maffia.

Pelle werd voor het eerst in 2008 gevangenge­zet maar ontsnapte toen hij een urgente medische behandelin­g onderging voor anorexia. De ‘ndrangheta is de machtigste en rijkste maffiagroe­pering in Italië. De criminele organisati­e verdient geld door het importeren van cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. Deze bende was betrokken bij een bloedig gevecht in een Italiaans restaurant in Duitsland in 2007 waarbij zes mensen om het leven kwamen. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname