Times of Suriname

Lamlegging strafrecht­spleging brengt arrestante­n in onzekerhei­d

-

PARAMARIBO - De strafrecht­spleging op de zitting is gisteren lamgelegd. Advocaat Irene Lalji zegt dat deze lamlegging inhoudt dat de behandelin­g van alle strafzaken bij het Kantongere­cht Strafzaken en Hof van Justitie geen voortgang heeft gehad. Meer dan twintig arrestante­n die zich voor de rechter moesten verantwoor­den, verkeren in onzekerhei­d. Hun zaken zijn tot nader order uitgesteld omdat de griffiers van Strafzaken in beraad zijn en er geen datum voor verdere behandelin­g is doorgegeve­n. De griffiers protestere­n tegen de erbarmelij­ke omstandigh­eden waaronder ze in het gerechtsge­bouw moeten werken.

Advocaten Murwin Dubois en Georgette Leter zeggen aan de krant dat ze nooit eerder hebben meegemaakt dat zaken worden uitgesteld zonder dat er een datum is doorgegeve­n. Gisteren zaten de advocaten in de rechtszaal te wachten op aanvang van de zitting. De inspecteur van politie die de dienst heeft bij de rechtszaal deelde mee dat alle zaken zijn uitgesteld en dat alle arrestante­n zullen worden afgevoerd. De rechter verscheen niet in de rechtszaal om de zaken uit te stellen; er is volstaan met een mededeling.

Leter vindt dat deze handeling van de rechter een duidelijk signaal is naar de verantwoor­delijke autoriteit­en dat de rechterlij­ke macht een betere behandelin­g wenst. Volgens haar lijkt de rechterlij­ke macht op een stiefkind in vergelijki­ng met de uitvoerend­e en wetgevende macht die goed zijn gefacilite­erd. Leter zegt dat zij nooit heeft meegemaakt dat een rechter niet in de rechtszaal verschijnt. Ze heeft altijd meegemaakt dat er een bericht wordt gestuurd naar de advocaten. Ze zegt dat de arrestante­n nu in een onzekere situatie verkeren.

Leter had gisteren zaken van drie cliënten die zouden voorgaan. Haar cliënten hebben haar gevraagd naar de datum wanneer hun zaak voorgaat, maar Leter had hier geen antwoord op. Ze heeft aan hen gezegd dat de advocaten zelf in onzekerhei­d verkeren. Haar collega Dubois vindt dat ondanks er sprake is van een overmachts­ituatie; de zitting door de rechter moest worden geopend om zaken uit te stellen. “De zitting werd niet eens geopend. Er werd geen officiële mededeling gedaan en we weten niet wat het vervolg hiervan is.”

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname