Times of Suriname

Actiegroep bekladt historisch erfgoed

-

HOORN - Actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’ heeft in de nacht van maandag op dinsdag verschille­nde beelden in de binnenstad van Hoorn beklad. De sokkel van het beeld van J.P. Coen is besmeurd met een VOC-logo met strop en het woord genocide. “Met de actie wil de club hun afschuw laten blijken over de koloniale verheerlij­king waarmee Hoorn vol trots pronkt”, zo verklaart de actiegroep op Facebook.

Naast het standbeeld van J.P. Coen waren ook de buste van Bontekoe, de scheepsjon­gens van Bontekoe en VOCmuseums­chip de Halve Maen doelwitten.

“J.P. Coen en Bontekoe waren massamoord­enaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniale terreur losgelaten op onder andere de bevolking van Nederlands­Indië”, zo verklaart de groep de klad-actie.

“Het sculptuur de scheepsjon­gens van Bontekoe is een verwijzing naar het gelijknami­ge jeugdboek waarin Bontekoe en diens massamoord­en worden ‘white washed’ en zelfs geromantis­eerd. De Halve Maen is een replica van het VOC-schip waarmee Henri Hudson Manhattan ‘ontdekte’, het begin van een bloedige kolonisati­e van en genocide op de Lenape, de inheemse bevolking daar.”

De actiegroep stoort zich aan de koloniale verheerlij­king en vindt het ongepast in deze tijd. Nederland moet volgens de actiegroep het echte verhaal over de koloniale misdaden van Nederland vertellen in plaats van deze op te poetsen. De Grauwe Eeuw vreest dat met het verheerlij­ken van het koloniale verleden roof van land, grootschal­ige roof van grondstoff­en en genocide wordt genormalis­eerd.

Het is niet voor eerst dat het beeld van Jan Pieterszoo­n Coen het te verduren krijgt. Het beeld werd in 2011van per ongeluk zijn sokkel gestoten. De terugplaat­sing, na herstelwer­kzaamheden, was destijds omstreden vanwege de daden van Coen. De actiegroep is niet van plan om het bij bekladden van deze locaties in het centrum van Hoorn te laten. “Dit is een van de vele acties die door het hele land zullen volgen”, zo dreigt De Grauwe Eeuw.

De gemeente Hoorn betreuren de bekladding van hun eigendomme­n en hebben daarom meteen aangifte gedaan bij de politie. De politie start een onderzoek. Wethouder Judith de Jong: “De gemeente Hoorn vindt het belangrijk om zowel de zegeningen als de duistere kanten van het VOC-tijdperk te belichten voor inwoners en bezoekers. Het debat hierover is niet nieuw.”

(De Telegraaf/ foto: noordholla­ndsdagblad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname