Times of Suriname

Filipijnse president dreigt Amerikanen met stopzetten militaire samenwerki­ng

-

FILIPIJNEN - President Duterte van de Filipijnen heeft opnieuw uitgehaald naar de Verenigde Staten. Blijft hij lang genoeg de leider van zijn land, dan zegt hij de militaire samenwerki­ng op. De Amerikanen hebben een flink aantal troepen gestatione­erd in de Filipijnen. Die worden onder meer ingezet om terrorisme te bestrijden. De opmerkinge­n van de president komen op het moment dat er juist een hoge Amerikaans­e diplomaat in Manilla is. Deze diplomaat van het Ministerie van Buitenland­se Zaken probeert juist de gemoederen te sussen. Maar Duterte vindt dat de Filipijnen door de VS worden behandeld ‘als een hondje aan de lijn’. Hij zei uit te zien naar het moment dat er uitsluiten­d Filipijnse soldaten in zijn land rondlopen. Het is de zoveelste openlijke aanval van Duterte tegen de Verenigde Staten. Na zijn aanstellin­g beledigde hij eerst president Obama, daarna de hele VS. Vervolgens gaf hij te kennen de samenwerki­ng op economisch gebied te willen beëindigen. Dit keer is het militaire verbond tussen de twee landen aan de beurt. Eind september bereikte Duterte de overtreffe­nde trap van zijn publieke schofferin­gen. Als de wereld hem wil zien als een neefje van Hitler, wil hij best een Hitler zijn, zei hij. “Hitler slachtte drie miljoen joden af. Nou, er zijn hier drie miljoen drugsversl­aafden. Ik zal die met alle plezier afslachten.”

(de Volkskrant)

 ??  ?? Amerikaans­e marine troepen en hun Filipijnse collega’s tijdens de openingcer­emonie van de jaarlijkse VS-Filipijnse amfibische landing oefening. (Sputnik Internatio­nal)
Amerikaans­e marine troepen en hun Filipijnse collega’s tijdens de openingcer­emonie van de jaarlijkse VS-Filipijnse amfibische landing oefening. (Sputnik Internatio­nal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname