Times of Suriname

Audi koopt 3.0 TDI terug

-

De Volkswagen Groep heeft vooral in de Verenigde Staten nog te kampen met de gevolgen van het sjoemelen met dieselmoto­ren. De 3.0 TDI lijkt nu zo moeilijk aan te passen, dat de Amerikaans­e tak van Audi 25.000 auto’s wil terugkopen.

Eind juni sloot de Volkswagen Group een overeenkom­st met de Amerikaans­e autoriteit­en waarin werd vastgestel­d dat Volkswagen een update voor grofweg een half miljoen auto’s uitgerust met 2.0 TDI-dieselmoto­ren mocht doorvoeren. Eveneens werd besloten dat Volkswagen ruim 15 miljard euro aan boetes, compensati­e en verplichte investerin­gen moest reserveren. Voor de 3.0 TDI zou nog naar een oplossing worden gezocht. Vandaag blijkt dat weer moeilijker dan gewenst.

In de Verenigde Staten zouden zo’n 85.000 auto’s zijn uitgerust met de 3.0 V6 TDI dieselmoto­r. Onder andere de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en Audi’s A6, A7, A8, Q5 en Q7 rijden er met de zespitsdie­sel rond. Volgens Automotive News staat Audi op het punt te besluiten alle Q7’s met dat blok - zo’n 25.000 exemplaren - terug te kopen, daar het vinden van een geschikte aanpassing niet mogelijk lijkt.

In juli werd al eens een aanpassing voor de Amerikaans­e 3.0-liter TDI’s voorgestel­d. Deze werd door de autoriteit­en van Californië verworpen. Sindsdien zoekt het concern, tot op heden ter vergeefs, naar een geschikte aanpassing. Op 3 november horen we meer over bovenstaan­de. Mochten alle 3.0 TDI’s daadwerkel­ijk worden teruggekoc­ht, dan zal die kostenpost in de miljarden gaan lopen.

(NU.nl/foto: Audi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname