Times of Suriname

Illegale Haïtianen worden opgespoord

-

PARAMARIBO - Een eenheid van de Traffickin­g in Persons-unit van de politie komt op de luchthaven in Zanderij om een oogje in het zeil te houden op de toestroom van vooral Haïtianen naar Suriname. Sinds maart zijn zeker elfduizend Haïtianen naar Suriname gekomen met een Toeristenk­aart waarvan de geldigheid reeds vervallen is. Deze mensen zijn niet teruggekee­rd naar hun land. Volgens de justitiële autoriteit­en zijn zeker tweeduizen­d naar Guyana en FransGuyan­a uitgeweken, wat betekent dat er negenduize­nd illegaal in Suriname verblijven.

Minister van Dijk-Silos zegt bekend te zijn met de informatie dat de Haïtianen die recentelij­k het land zijn binnengeko­men, vermoedeli­jk in de mensenhand­el terechtkom­en. Momenteel wordt gewerkt aan hun opsporing. Ook worden er inspanning­en gepleegd om precies te weten hoe groot de groep is die naar Guyana en Frans-Guyana

Het ministerie zit momenteel, net als alle andere departemen­ten, in geldnood en dit werkt stremmend op het effectief uitvoeren van dit soort operatione­le programma’s. “Het ministerie heeft gewoon veel meer geld nodig”, zegt de minister.

is uitgeweken. Zij kijkt uit naar de aankomende begrotings­behandelin­g met de hoop dat er meer financiële ademruimte wordt geboden om onder andere mensenhand­el en mensensmok­kel aan te pakken.

Parlementa­riër Chandrikap­ersad Santokhi (VHP) maakt zich zorgen over het lot van deze groep omdat die vanwege haar illegale status, kwetsbaar is om in de mensenhand­el terecht te komen. Van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie wil de VHPvoorzit­ter weten wat er met deze mensen gebeurd is. “Want hun 30 dagen verblijf is al verstreken. Wat is er met hen gebeurd?” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname