Times of Suriname

Celac en EU-ministers van Buitenland­se Zaken voeren politiek dialoog

-

PARAMARIBO – Ministers van Buitenland­se Zaken van de Gemeenscha­p van Latijnsame­rikaanse en Caribische Staten (Celac) hebben op 25 en 26 oktober in Santo Domingo, Dominicaan­se Republiek, politiek dialoog gevoerd met hun ambtgenote­n van de Europese Unie (EU). Dit overleg vond plaats op basis van gemaakte afspraken tijdens de laatste Celac-EU-Top die in 2015 werd gehouden in Brussel, België. Dit meldt het Ministerie van Buitenland­se Zaken in een persberich­t. Tijdens de bijeenkoms­t in Santo Domingo vond ook een evaluatie plaats van biregional­e samenwerki­ngsen actieprogr­amma’s, terwijl eveneens werd overgegaan tot de aanname van de Santo Domingo Verklaring en de onderteken­ing van de overeenkom­st betreffend­e de EU– LAC ‘Foundation’.

Middels de onderteken­ing van deze overeenkom­st zijn landen uit beide regio’s een juridische basis overeengek­omen om invulling te geven aan samenwerki­ngsprogram­ma’s op diverse gebieden. Hierbij zal het accent gelegd kunnen worden op modaliteit­en voor samenwerki­ng tussen actoren uit de publieke als private sectoren, met aandachtsg­ebieden als wetenschap­pelijk technologi­sch onderzoek en trainingsp­rogramma’s voor de verhoging van de productiec­apaciteit in landen.

Landen uit de regio hebben zich in Santo Domingo voornameli­jk gebogen over de noodzaak van versterkin­g van bi-regionale samenwerki­ng en onderlinge dialoog, waarbij ook aandacht is gevraagd voor diverse vraagstukk­en die verband houden met onder andere markttoega­ng voor exportprod­ucten, armoedebes­trijding, de uitdaginge­n van klimaatver­andering en financieri­ngsbronnen alsook modaliteit­en voor duurzame ontwikkeli­ng. Diverse landen uit de Caribische regio hebben het accent ook gelegd op hun bezorgdhei­d met betrekking tot de categorise­ring als belastingp­aradijzen, hetgeen bijzondere implicatie­s zou kunnen hebben voor de financiële sector. Wat betreft de noodzaak van financieri­ng en de bestuderin­g van samenwerki­ngsmodalit­eiten voor ontwikkeli­ng, werd tijdens de bijeenkoms­t door de Celac-lidlanden ook gewezen op de uitdaginge­n wanneer samenwerki­ng en ondersteun­ing aan ontwikkeli­ngsinspann­ingen worden gekoppeld aan economisch­e en financiële indicatore­n die landen categorise­ren als bijvoorbee­ld lagere, midden en hogere inkomensla­nden.

Volgens Celac moeten niet slechts financiële en economisch­e indicatore­n de basis vormen voor het meten van de ontwikkeli­ngsgraad van landen, aangezien de potentie ook verband houdt met capaciteit­en en beperkinge­n op andere gebieden die verband houden met bijvoorbee­ld technologi­sche ontwikkeli­ng, uitdaginge­n van klimaatver­andering en beschikbaa­r menselijk kapitaal, aspecten die van belang zijn bij de uitvoering van Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeli­ng.

Celac en de EU hebben zich gecommitte­erd om de evaluatie van de uitvoering van afspraken binnen dit bi-regionaal samenwerki­ngsverband op gecoördine­erde wijze voort te zetten, terwijl eveneens is overeengek­omen om de coördinati­e van standpunte­n, waar mogelijk, op basis van partnersch­ap te continuere­n. De Europese Unie behoort tot de belangrijk­ste handelspar­tners en investeerd­ers in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, terwijl de lidlanden van Celac en de EU gezamenlij­k 15% van de wereldbevo­lking en een derde van de VN-lidlanden vertegenwo­ordigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname