Times of Suriname

31 oktober: Wereldsted­en Dag

-

PARAMARIBO – In 2013 heeft de Verenigde Naties (VN) bij de 68e vergaderin­g van de VN 31 oktober uitgeroepe­n tot Wereldsted­en Dag. 2014 was daarmee het eerste jaar dat de dag daadwerkel­ijk gevierd werd. Op de dag wordt er gepromoot om de urbanisati­e op de politieke agenda te krijgen en steden te laten samenwerke­n voor een duurzame stedelijke ontwikkeli­ng. Ook wordt er aandacht gevraagd voor de grootste steden ter wereld en daarmee ook de problemen die hiermee gepaard gaan omdat mensen blijven trekken naar deze grote steden.

Mexico Stad in Mexico (20.032.000 inwoners) staat niet alleen bekend als een van de grootste steden, ook is het de grootste hooggelege­n stad. De stad is gebouwd in het dal van Mexico. Dit dal wordt omgeven door vulkanen. Vanwege deze locatie hebben de inwoners structuree­l last van luchtvervu­iling.

De Braziliaan­se stad Sao Paulo in Brazilië (20.568.000 inwoners) is in 1554 gesticht. Tot het einde van de negentiend­e eeuw bleef de stad betrekkeli­jk klein. Daarna is Sao Paulo gegroeid tot de grootste stad van ZuidAmerik­a. Deze wereldstad mag zich nu het economisch­e en culturele centrum van Brazilië noemen.

Menigeen denkt dat New York City (20.673.000 inwoners), afgekort NYC, de hoofdstad is van de gelijknami­ge staat. Mis, deze eer komt Albany toe. Wel mag New York City zich de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika noemen. Gebrek aan grond heeft in sommige delen van de stad een hoge tot zeer hoge bevolkings­dichtheid tot gevolg.

De naam Manilla in de Filipijnen (21.241.000 inwoners) komt van ‘maynilad’. Letterlijk betekent dit ‘hier is nilad’. Inmiddels vormt de stad het politieke, culturele en wetenschap­pelijke hart van het land.

Ook Shanghai in China (21.766.000 inwoners) is begonnen als dorpje, waar men leefde van de visserij en textielind­ustrie. Sinds 2004 beschikt de stad over de grootste haven van de wereld.

Delhi in India (22.826.000 inwoners) kent een lange geschieden­is. Inmiddels is de stad uitgegroei­d tot een van de grootste economieën van India. Vele multinatio­nals hebben hun hoofdkanto­ren in Delhi gevestigd. De geschieden­is van de stad Seoul in ZuidKorea (22.868.000 inwoners) gaat ongeveer 600 jaar terug. Lange tijd bleef het inwonertal op 200.000 hangen. Op dit moment woont bijna de helft van alle Zuid-Koreanen in de regio Seoul. Het gebied waar de Pakistaans­e stad Karachi (23.300.000 inwoners) zich bevindt, is al erg lang bewoond. Opmerkelij­k is dat de stad in 1998 nog 9.339.023 inwoners telde.

Jakarta in Indonesië (26.746.000 inwoners) gelegen aan de Noordwestk­ust van het eiland Java is het politieke, economisch­e en culturele centrum van Indonesië.

Tokyo is de hoofdstad van Japan (38.2 miljoen inwoners) en ligt in het osost-midden van het eiland Honshu. Tot de agglomerat­ie Groot-Tokyo behoren ook de steden Yokohama, Kawasaki, Saitama en Chiba. Samen met New York City en Londen wordt de stad Tokyo gezien als één van de drie belangrijk­ste wereldsted­en. Zo tref je hier de grootste concentrat­ie van bedrijven, hoofdkanto­ren, banken, musea, universite­iten, theaters en winkels van Japan aan. Tokyo staat bekend als één van de duurste steden ter wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname