Times of Suriname

Kritiek op schrappen scholingsa­ftrek

-

DEN HAAG - De kabinetsbe­zuiniging op de scholingsa­ftrek ligt onder vuur. Zowel vanuit de oppositie als bij de coalitiepa­rtijen zijn grote twijfels over het afschaffen van het belastingv­oordeeltje voor wie zich op latere leeftijd laat bijscholen.

Per 2018 wordt de regeling van jaarlijks ruim 200 miljoen euro geschrapt. De regeling was bedoeld om mensen te stimuleren een studie te volgen. Onder bepaalde voorwaarde­n mogen ze de kosten voor scholing aftrekken van de inkomstenb­elasting. Volgens het kabinet maken echter vooral mensen met een goedgevuld­e beurs gebruik van de aftrek, terwijl zij anders óók wel een opleiding zouden volgen. Als alternatie­f komt er straks 100 miljoen beschikbaa­r in de vorm van scholingsv­ouchers, een subsidiere­geling voor mensen die minder snel geneigd zijn onderwijs te volgen.

Maar volgens D66-Kamerlid Van Weyenberg is de bezuinigin­g “economisch spookrijde­n in een tijd dat iedereen zegt dat er moet worden geinvestee­rd in een leven lang leren”. Hij zou het liefst beide regelingen in stand houden. “We hebben al heel weinig instrument­en om scholing te ondersteun­en. Schaf niet alles af, doe het allebei!”

Ook bij coalitiepa­rtijen VVD en PvdA zijn grote aarzelinge­n over het schrappen van het belastingv­oordeel. “Ik heb hier heel veel vragen over”, zegt VVD-Kamerlid De Vries. “Het is me nog niet duidelijk of die nieuwe regeling wél het doel bereikt.” PvdA-Kamerlid Groot heeft ook moeite met de wijziging die “met stoom en kokend water” door de Kamer moet. “Dit is voor ons een controvers­ieel punt. De alternatie­ven zijn nog niet uitgekrist­alliseerd”, zegt hij erover. Hij sluit niet uit dat er toch meer geld voor scholing moet worden uitgetrokk­en. “Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.”

Er wordt in de Tweede Kamer over de fiscale plannen van het kabinet gedebattee­rd. Ook op het afschaffen van de aftrekpost voor monumenten is kritiek. Daar is vanaf volgend jaar een kleine 60 miljoen euro mee gemoeid. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname