Times of Suriname

Politie past training omstreden nekklem aan na dood Mitch Henriquez

-

DEN HAAG - De politie heeft de trainingen aangepast rondom het gebruik van de omstreden nekklem. Na drie maanden van oefenen met die nieuwe aanpassing­en, komt de politie daar nu mee naar buiten.

De nekklem is op zich bruikbaar, maar kan bij verkeerd gebruik uitmonden in een verwurging. Daarom gaan de opleiders nu nadrukkeli­jk in op het verschil tussen beide technieken en hoe je verwurging voorkomt.

De nekklem kwam ter discussie te staan na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hoogstwaar­schijnlijk kwam hij om het leven door zuurstofge­brek, veroorzaak­t door het hardhandig­e optreden van de vijf agenten die hem arresteerd­en op een muziekfest­ival in Den Haag. Agenten sloegen hem op zijn neus, gebruikten een nekklem en pepperspra­y. De dood van de Arubaan wekte veel woede, en resulteerd­e in rellen in de Haagse Schildersw­ijk.

In de training is nu ook meer aandacht gekomen voor de zogenoemde regierol bij het toepassen van geweld. “Daarbij neemt steeds één politiemed­ewerker de regierol op zich om het overzicht te bewaren. Zo zien agenten ook in hectische situaties of de betrokkene zich nog steeds verzet tegen de aanhouding, maar ook of deze zich probeert te ontworstel­en aan verstikkin­g. Dit voorkomt hachelijke situaties”, aldus de politie. Het Openbaar Ministerie gaat twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez vervolgen. Ze zouden buitenspor­ig veel geweld hebben gebruikt en worden verdacht van doodslag, dan wel dood door schuld. De drie andere agenten hebben volgens justitie geen geweld gebruikt dat heeft bijgedrage­n aan de dood van Henriquez. Hen valt wel plichtverz­uim te verwijten.

Volgens het interne politieond­erzoek, waarvan de conclusies eveneens vrijdag werden gepublicee­rd, hebben vier van de vijf agenten zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsver­zuim. (de Volkskrant/foto: persgroep.net)

 ??  ?? Politie voor treinstati­on Den Haag Holland Spoor vooraf aan een demonstrat­ie tegen politiegew­eld in juni, precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez.
Politie voor treinstati­on Den Haag Holland Spoor vooraf aan een demonstrat­ie tegen politiegew­eld in juni, precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname