Times of Suriname

Doorrijden na ongeluk altijd bestraffen

-

TILBURG - Doorrijden na een verkeerson­geluk waarbij doden of gewonden zijn gevallen, moet altijd aangemerkt worden als een misdrijf. Ook als iemand zich later alsnog meldt op het politiebur­eau. Daarvoor pleit de Vereniging van Verkeerssl­achtoffers na het dodelijk ongeval in Tilburg. Een man reed daar donderdaga­vond twee voetganger­s dood en ging er daarna vandoor. Hij meldde zich diezelfde nacht bij de politie. De vereniging reageert met afschuw op dit incident. Doorrijden na een ongeval is in principe strafbaar, ongeacht of de bestuurder schuld heeft. Maar wie zich binnen twaalf uur meldt, kan strafvervo­lging voorkomen. “Absurd”, zegt Hans van Maanen van de Vereniging van Verkeerssl­achtoffers over die regeling. Mensen die betrokken zijn bij een ongeval en alcohol op hebben, kunnen zo wachten tot de alcoholwaa­rden in het bloed zijn afgenomen. “Wij maken ons hier al maanden kwaad over. De Nederlands­e wetgeving laat veel te veel ruimte om alcoholmis­bruik te verdonkere­manen zonder enige sanctie’”, zegt hij.

“In andere landen, zoals in Noorwegen, is de wetgeving op dit gebied aanzienlij­k strenger. Wij zien geen reden waarom dit ook in Nederland niet verscherpt zou kunnen worden.”

Over de doorrijder in Tilburg is niet bekend of hij te veel had gedronken. Meestal wordt door de politie direct een alcoholen drugstest afgenomen. Alcohol wordt afgebroken in een tempo van ongeveer één à anderhalf uur per glas. Bij doorrijder­s kan bloedonder­zoek daarom uitkomst bieden: dat kan na een langere periode nog alcoholgeb­ruik aantonen. Maar zo’n test geeft niet weer wat de precieze hoeveelhei­d genuttigde alcohol is geweest ten tijde van de overtredin­g. Bij drugs kan de politie bloed of speeksel afnemen. Drugs wordt langzamer afgebroken dan alcohol en kan zich nog enkele dagen in het lichaam bevinden.

Overigens hoeft er niet altijd alcohol of drugs in het spel te zijn. Sommige doorrijder­s schieten ‘totaal in de stress’ na een (ernstig) ongeval. “Ze kunnen niet meer functioner­en en niet meer nadenken. Ze worden bang of raken in totale paniek. Pas uren later komt het besef alsnog”, zei verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen eerder dit jaar tegen Editie NL.

Uit cijfers van het Waarborgfo­nds Motorverke­er blijkt dat het drie keer per dag gebeurt dat een automobili­st doorrijdt na een ongeval waarbij ook minstens één ander betrokken is. Bij het Waarborgfo­nds komen schademeld­ingen terecht die zijn veroorzaak­t door een onbekende of onverzeker­de bestuurder. (RTL NIEUWS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname