Times of Suriname

Ziyech schenkt Ajax magere thuiszege

-

VOETBAL - Ajax heeft thuis tegen Excelsior een bescheiden 1-0 overwinnin­g geboekt. De Amsterdamm­ers sprongen in de Arena heel slordig om met de kansen, maar door een raak afstandssc­hot van Hakim Ziyech in de 48ste minuut bleven die missers zonder gevolgen.

Ziyech scoorde drie minuten na rust met een schot van afstand. Tom Muyters liet zich verrassen door de lastige stuit in de bal, maar verder had de doelman van Excelsior overal een antwoord op. Hij keerde na een uur spelen een penalty van Lasse Schöne. Ajax maakte geen uitgeruste indruk tegen Excelsior, dat met vijf nederlagen op rij in Amsterdam arriveerde. De thuisclub voetbalde vooral voor rust in een te laag tempo om de defensie van de bezoekers echt te verontrust­en. Daarbij leed de formatie uit de hoofdstad veel te veel balverlies. Ook Ziyech, doorgaans betrouwbaa­r aan de bal, bereikte vaak zijn medespeler­s niet. Op de rechterfla­nk zette Bertrand Traoré zijn dribbels te lang door. Ajax voorzag het vele balbezit in de eerste helft van slechts twee kansen. Kasper Dolberg pegelde over na goed voorbereid­end werk van Ziyech. Tom Muyters, doelman van Excelsior, voorkwam met een reflex dat Traoré de score opende. De keeper van Excelsior was in de 48e minuut wel kansloos op een afstandssc­hot van Ziyech, die zo toch weer belangrijk was voor Ajax. De middenveld­er vierde zijn tweede treffer voor zijn nieuwe club in zeven competitie­duels, waarin hij ook nog eens vijf beslissend­e voorzetten leverde. Na de openingstr­effer wankelde Excelsior even. Lasse Schöne raakte de paal en mocht even later een strafschop nemen nadat Jurgen Mattheij spits Dolberg naar de grond had gewerkt. De Deen nam nauwelijks een aanloop en zag zijn inzet worden gestuit door Muyters.

Met de ingevallen Václav Cerny en de in de Eredivisie debuterend­e Abdelhak Nouri op de flanken ging Ajax vergeefs op jacht naar een tweede treffer. Zo mocht Excelsior blijven hopen op een zelfde stunt als de laaggeklas­seerde ploegen Roda JC (2-2) en Willem II (1-2) eerder dit seizoen leverden in de ArenA. Die bleef dit keer echter uit.