Times of Suriname

Piratenpar­tij IJsland wint zetels Coalitie nog onzeker

-

IJSLAND - IJsland ging in het weekend naar de stembus en de IJslandse Piratenpar­tij stevent in de tussentijd­se peilingen af op een flink aantal nieuwe zetels. Met bijna 80 procent van de stemmen geteld krijgt de door hackers en anti-auteursrec­htactivist­en opgerichte Piratenpar­tij er zo’n 6 zetels bij en komt daarmee op 9 zetels.

De door Birgitta Jónsdóttir geleidde Piratenpar­tij had meer stemmen moeten binnenslep­en om met andere oppositiep­artijen de parlements­verkiezing­en van IJsland te winnen. Momenteel staat deze coalitie van vier partijen op 28 zetels, wat nog niet de helft is van het 63 zetels tellende parlement. Dat geldt ook voor de huidige coalitie in IJsland, die in de tussentijd­se peilingen eveneens op 28 zetels staat. De Progressie­ve Partij verliest flink, naar verwachtin­g levert de partij zo’n 12 zetels in en blijft op 7 zetels steken. De grootste regerende partij, de Onafhankel­ijke Partij, die met 20 zetels regeert, krijgt er toch nog een zetel bij en komt op 21 zetels.

De Iceland Monitor, de website die de verkiezing­en op IJsland volgt, laat zien dat de zevende grote IJslandse partij, Regenerati­on, het verschil kan maken. De partij is nieuw en heeft van niets ineens 7 zetels weten te behalen. Zowel de regerende partijen als de Piratencoa­litie hebben die extra zetels nodig om te kunnen regeren.

(AD.NL)

 ??  ?? Partijleid­er van de Piraten, Birgitta Jónsdóttir tijdens de uitslagen. (Foto: AFP)
Partijleid­er van de Piraten, Birgitta Jónsdóttir tijdens de uitslagen. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname