Times of Suriname

Minister van Justitie wilde dat FBI-baas nieuws e-mails Clinton stilhield

-

VS - FBI-directeur James Comey heeft het nieuws dat er nieuw onderzoek moet komen naar de e-mails van Hillary Clinton bekendgema­akt tegen het advies van zijn baas, de Amerikaans­e minister van Justitie Loretta Lynch, in. Dat meldt CNN.

Volgens de nieuwszend­er zouden Lynch en openbaar aanklager Sally Yates het nieuws zo kort voor de verkiezing­en hebben willen stilhouden, omdat het anders een te grote impact zou kunnen hebben op de uitkomst van de verkiezing­en. In het verleden werd politiek gevoelige informatie tot zestig dagen voor de verkiezing­en stilgehoud­en. De FBI-directeur, zelf een Republikei­n, legde de bezwaren van zijn baas naast zich neer. Overigens zou Lynch hem niet formeel hebben tegengehou­den om het nieuws aan het Congres openbaar te maken, zo schrijft The New York Times, omdat dat ook zou kunnen duiden op beïnvloedi­ng. In een reactie zei Comey dat hij zich verplicht voelde dit nieuws bekend te maken, juist omdat het zo gevoelig ligt. De Democratis­che presidents­kandidate Hillary Clinton heeft in een reactie gezegd dat alle informatie wat haar betreft nu direct boven tafel moet komen. ‘Het is ongehoord en verontrust­end dat dit naar buiten wordt gebracht met zo weinig informatie. De kiezers hebben recht op de volledige feiten. We hebben dus directeur Comey gebeld om het meteen uit te leggen, om alles op tafel te gooien’, zo zei ze op een bijeenkoms­t in Daytona Beach, Florida. Clintons tegenstand­er Donald Trump en de Republikei­nen maken ondertusse­n gretig gebruik van het nieuwe onderzoek om de Democrate door het slijk te halen. Trump noemde de e-mailaffair­e vrijdag tijdens een campagnebi­jeenkomst al ‘het grootste politieke schandaal sinds Watergate’, waarna zijn aanhangers ‘sluit haar op’ scandeerde­n. Parlements­voorzitter Paul Ryan verklaarde dat ‘Clinton opnieuw alleen zichzelf iets kan verwijten’. ‘Haar werden de belangrijk­ste geheimen van ons land toevertrou­wd en ze heeft dat vertrouwen geschonden door onachtzaam met die informatie om te gaan.’ (Volkskrant.nl)

 ??  ?? President Santos (R) en FARC-leider Timochenko schudden elkaar de hand tijdens de onderteken­ing van het vredesakko­ord.(Foto: AFP)
President Santos (R) en FARC-leider Timochenko schudden elkaar de hand tijdens de onderteken­ing van het vredesakko­ord.(Foto: AFP)
 ??  ?? De Amerikaans­e (Foto: AFP)
minister
van
Justitie
Loretta
Lynch.
De Amerikaans­e (Foto: AFP) minister van Justitie Loretta Lynch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname