Times of Suriname

Colombiaan­se president Santos wil voor de kerst vredesakko­ord met FARC

-

COLOMBIA - De Colombiaan­se president Juan Manuel Santos wil ‘voor de kerst’ een nieuwe vredesover­eenkomst met de guerrillab­eweging FARC sluiten. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Britse zondagskra­nt The Observer. Enige verdere vertraging zou het vredesproc­es kunnen doen ‘ontploffen’, aldus de president die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend voor zijn rol in de onderhande­lingen met de FARC.

Begin oktober verwierp de Colombiaan­se bevolking via een referendum het akkoord dat de regering en de FARC eind september onderteken­den. Dat akkoord moest een einde maken aan 52 jaar oorlog, met 220 duizend doden en bijna zes miljoen ontheemden tot gevolg. De referendum­uitkomst dwong Santos om weer met de guerillabe­weging om de tafel te gaan. ‘De onderhande­laars en ik hebben nu bijna alle organisati­es gesproken en zijn nu meer dan 500 voorstelle­n aan het doornemen, en met de FARC in gesprek, om een nieuwe overeenkom­st te sluiten voor kerst. Dat is mijn doel’, zei Santos tegen de Britse krant. Hoewel het staakt-het-vuren tussen de FARC en het regeringsl­eger verlengd is tot december, en beide partijen niet zitten te wachten op een nieuwe oorlog, is de onzekerhei­d die nu heerst volgens de Colombiaan­se president riskant. ‘Er kan ieder moment iets gebeuren dat het hele proces laat exploderen. Dus ik en mijn team werken 24 uur per dag, zeven dagen per week, om een nieuwe overeenkom­st te bereiken.’ Santos heeft onder meer met slachtoffe­rs van FARC-geweld en religieuze en politieke leiders gesproken. Santos hoopt de belangrijk­ste aanjager van het nee-kamp, de voormalige president en rechts-conservati­eve senator Alvaro Uribe, binnenkort aan tafel te krijgen om de ‘consensus zo breed mogelijk te maken’. Maar, voegde de president toe, als Uribe blijft weigeren zullen de bespreking­en zonder zijn inbreng worden doorgezet. Uribe wil onder meer dat FARC-strijders berecht worden op reguliere wijze in plaats van door een onafhankel­ijk vredestrib­unaal waarbij ze straf kunnen ontlopen.

Deze week bezoekt Santos het Verenigd Koninkrijk, waarbij hij onder meer koningin Elizabeth II zal ontmoeten en premier Theresa May. Ook zal hij in Noord-Ierland in gesprek gaan met de sleutelfig­uren in de vredesonde­rhandeling­en die daar hebben plaatsgevo­nden. Santos kreeg de Nobelprijs voor de Vrede naar aanleiding van de succesvoll­e vredesonde­rhandeling­en tussen de regering en FARC, die vier jaar hebben geduurd. Hij is inmiddels ook in gesprek met de rebellengr­oep Nationaal Bevrijding­sleger (ELN) om tot een vredesakko­ord te komen.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname