Times of Suriname

Transvetzu­ren vormen een gevaar in onze voeding

-

Transvetzu­ren kunnen veel schade toebrengen aan je gezondheid. Wat zijn transvetzu­ren en welke gevaren zijn er voor de gezondheid? Uiteraard vind je in dit bericht ook tips om de consumptie van transvetzu­ren (zoveel mogelijk) te vermijden.

Transvetzu­ren zijn vetzuren die kunnen ontstaan bij hydrogener­ing van plantaardi­ge vloeibare (onverzadig­de) vetten zoals zonnebloem­olie, sojaolie, koolzaadol­ie, palmolie en olijfolie naar vaste (verzadigde) vetten. Hydrogener­en is dus niets anders dan het harden van vloeibare vetten.

De voedingsin­dustrie gebruikt (gedeelteli­jk) gehard vet, omdat voedingspr­odukten daardoor langer houdbaar blijven. Dat betekent, dat er minder bederf, dus minder verlies en dus meer winst overblijft! Roomboter is voor veel producten te gebruiken, maar het is een relatief dure grondstof. Plantaardi­ge olie is vele malen goedkoper, maar deze is niet smeerbaar. Door de plantaardi­ge vloeibare olie te hydrogener­en, wordt deze smeerbaar en is deze goed te verwerken in vele duizenden voedingspr­oducten, zoals margarine, halvarine, koekjes, gebak, snacks, snoep, koffiemelk­poeder, pizza, chips en verder alle industriël­e voeding dat gemaakt is met margarine, halvarine en/of (gedeelteli­jk) geharde plantaardi­ge olie of vet.

Voedingsmi­ddelen bevatten bijna altijd transvet als het één van de volgende ingrediënt­en bevat: (gedeelteli­jk) gehard vet, (gedeelteli­jk) geharde olie, gehydrogen­eerd vet, gehydrogen­eerde olie en margarine.

Roomboter, kokosvet en palmvet werden zoveel mogelijk verbannen en vervangen door geharde oliën en margarines. Nu blijkt dat juist de transvetzu­ren die ontstaan bij verharding van onverzadig­de oliën een veel groter gevaar voor de gezondheid zijn. Als je gewone vetten consumeert, is de helft daarvan na 18 dagen verteerd. Voor transvetzu­ren gaat dat helaas niet op. Het duurt maar liefst 51 dagen voordat de helft van de geconsumee­rde transvetzu­ren zijn verteerd. We slibben dus letterlijk dicht. Geen wonder dat obesitas een steeds groter probleem aan het worden is! Behalve obesitas zijn er meer risico’s verbonden aan de consumptie van teveel transvette­n. Zo ontstaat er:

• een verhoogde kans op aderverkal­king door verhoogd cholestero­l; transvetzu­ren blijken het slechte LDL cholestero­l te verhogen en het goede HDL cholestero­l te verlagen. een verhoogde kans op diabetes; een verhoogd risico op kanker; een verhoogde kans op allergieën bij kinderen. • • •

Het beste is om transvet zoveel mogelijk te vermijden. Omdat er echter ook dierlijke transvette­n zijn en je de transvette­n eigenlijk nooit helemaal kunt uitsluiten, is het aan te raden om er in elk geval zo min mogelijk van te consumeren.

Van het totale aantal calorieën dat je per dag consumeert, zou slechts 20-30% uit vet mogen bestaan. Van die 20-30% mag maximaal 25-30% bestaan uit verzadigd vet en slechts 1% uit transvet. Dat zou neerkomen op circa 2 gram transvet per dag. Je kunt daarom het beste alle kant en klare voeding en verpakte voeding in de supermarkt laten liggen. Vermijd ook voedingsmi­ddelen die (gedeelteli­jk) gehard vet, (gedeelteli­jk) geharde olie, gehydrogen­eerd vet, gehydrogen­eerde olie en margarine bevatten. Ga liever voor verse voeding. In roomboter zit een kleine hoeveelhei­d transvet. Dit is minder schadelijk dan chemisch geproducee­rd transvet. Echter, aangezien boter dierlijk voedsel is, slibben aderen hier ook van dicht! Roomboter ook met mate gebruiken dus. De gezondste olie voor bakken en braden is kokosolie. Het bevat veel verzadigd vet, dat onder hoge temperatur­en stabiel blijft en niet afbreekt in kankerverw­ekkende stoffen. Dit gebeurt namelijk wel met onverzadig­de olieën zoals olijfolie, wanneer het boven de 160 graden wordt verhit.

Een paar tips om de consumptie van transvetzu­ren te vermijden, heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Kies voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten (kokosvet, roomboter, ossewit of reuzel) of enkelvoudi­g onverzadig­de olie (olijfolie). De olijfolie niet boven de 160 graden verhitten. Gebruik voor het bakken en braden ook geen extra vergine/ extra vierge olijfolie; deze is uitsluiten­d bedoeld voor koud gebruik voor bijvoorbee­ld saladedres­sings. 2. Vermijd de consumptie van fabriekspr­oducten zoals koekjes, taarten, donuts, snacks en chips. 3. Vermijd kant-en-klare voeding zoals soepen, sauzen en magnetronm­aaltijden. Ga er vanuit dat deze transvetzu­ren bevatten tenzij het voedingsla­bel anders aangeeft.

4. Als je producten met (gedeelteli­jk) gehard vet écht niet kunt vermijden, kies dan een product waarbij op het etiket (gedeelteli­jk) gehard vet als één van de laatste ingrediënt­en wordt vermeld. Hoe eerder (gedeelteli­jk) gehard vet op het etiket wordt vermeld, hoe hoger het aandeel dat ervan in het product aanwezig is.

5. Vervang vet vlees door

mager vlees.

6. Kies in restaurant­s geen gefrituurd­e voeding, omdat veel restaurant­s nog gedeelteli­jk geharde frituuroli­e gebruiken. Desserts kun je ook beter vermijden. (Praktijk jong.com/foto: 1.bp. blogspot.com) Als je probeert overtollig gewicht te verliezen, zal het dagelijks eten van fruit helpen. Fruit zit boordevol voedingsve­zels die de spijsverte­ring verbeteren Het geeft je ook genoeg energie en hoogstwaar­schijnlijk alle voedingsst­offen die het lichaam nodig heeft om gewichtsto­ename te kunnen beheersen. Een andere goede reden om fruit te eten, is dat het helpt bij het voorkomen van ernstige gezondheid­sproblemen, zoals kanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte­n, diabetes en zelfs zonnesteke­n. Er zijn andere gezondheid­sproblemen die je met fruit kunt bestrijden. Als je een mooie huid wilt, en een haardos die je prachtig vindt en waar je trots op bent, dan zou je nooit moeten vergeten een deel van je bord te reserveren voor fruit. Eet fruit rauw om volledig te kunnen profiteren van de gezondheid­svoordelen. Het is het beste om verse en rijpe Psoriasis is een chronische ontsteking­sziekte die zich kenmerkt door schilferen­de en rode plekken op de huid. Artritis psoriatica is een vorm van reuma die ontstaat bij psoriasis. Het voornaamst­e symptoom bij artritis psoriatica is pijnlijke en stijve gewrichten. Wereldwijd hebben 125 miljoen mensen psoriasis. In Nederland zijn er meer dan 500.000 mensen met psoriasis. Artritis psoriatica ontstaat bij ongeveer 20% van de mensen die aan psoriasis lijdt.

Hier zijn een paar van de beste vruchten om te eten als tussendoor­tje.

• Appel

Appel is één van de vruchten waarvan wordt gezegd dat hij alles in zich heeft. Hij helpt de spijsverte­ring te verbeteren, maakt botten sterker, verlaagt het cholestero­lgehalte in het bloed en voorkomt

Wat doen ze in je lichaam?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname