Times of Suriname

Sony Xperia X Compact

-

De Xperia X Compact is, zoals zijn naam prijsgeeft, niet groot. Met een lengte van 129 bij 65mm is hij een stuk kleiner dan de meeste Androidtoe­stellen in de middenklas­se en het hoge segment. Wel is hij net iets groter dan een iPhone 5(s) of SE, maar die heeft dan ook een scherm van slechts 4”, waar in de X Compact een 4,6”-scherm huist. Verder is hij ongeveer even groot als de Xperia Z5 Compact, maar wel een stukje dikker. Hoewel de vorm niet extreem anders is dan bij eerdere Xperiatele­foons, leent die zich goed voor een wat kleiner toestel. De Xperia Compact ligt vrij goed in de hand door de afgeronde zijkanten op de achterkant. Doordat Sony ervoor gekozen heeft om de hoeken wat vierkanter te maken, prikt de telefoon wel een beetje in de hand, afhankelij­k van hoe je hem vasthoudt. De vingerafdr­ukscanner is snel en accuraat. Verder heeft de X Compact plek voor een micro-sd-kaart en heeft hij stereoluid­sprekers. is Sony daar bij de X Compact van afgeweken en zit daar een middenklas­se-processor in. Hij draait op een hexacore Snapdragon 650, die op maximaal 1,8 GHz roteert. Daarbij zitten 3 GB werkgeheug­en en 32 GB opslaggehe­ugen. Dat is op zich prima voor een hoge middenklas­ser, maar er zijn in deze prijsklass­e smartphone­s met betere specificat­ies te krijgen.

Sony heeft gekozen voor een camerasens­or met een hoge resolutie, want er zit een 23-megapixelc­amera in de Xperia X Compact, met een diafragma van f/2.0.

De Xperia X Compact is klein en best fijn. Helaas heeft Sony ervoor gekozen om geen al te snelle chip in het toestel te zetten; dat was juist zo fijn geweest voor wie een klein toestel met topprestat­ies zoekt. De accuduur is een pluspunt, want de telefoon zal niet snel leeg zijn binnen een dag. Ook is er redelijk vlot te werken met het toestel, onder andere door de snelle en accurate vingerafdr­ukscanner. Standaard zijn er 32GB opslaggehe­ugen en ruimte voor een micro-sd-kaart. Enigszins jammer is dat het scherm een 720p-resolutie heeft, maar ook de schermafst­elling had beter gekund. De camerapres­taties zijn wisselvall­ig, vooral omdat de autofocus soms zijn werk niet goed doet. Als foto’s wel lukken, zien ze er gelukkig mooi uit. De glansrijke behuizing is iets om rekening mee te houden, want het toestel raakt snel bekrast en vingervege­n zijn goed zichtbaar. (HLN/foto: Android Central)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname