Times of Suriname

Mogelijk doodstraf voor in Suriname opgepakte crimineel

-

PARAMARIBO - De Guyanese gangster Michael ‘Capone’ Ceasar kan de doodstraf opgelegd krijgen voor een reeks moorden die hij samen met de beruchte Rondell ‘Fine Man’ Rawlings pleegde. Capone werd in 2009 op Surinaams grondgebie­d aangehoude­n in een poging de agressieve klopjacht op hem te ontwijken. De moordende bende, onder leiding van Fine Man, heeft in 2008 en 2009 voor enorme ongerusthe­id gezorgd, omdat in een vroeg stadium bekend was dat bendeleden naar Suriname probeerden te vluchten.

Fine Man werd tijdens een schermutse­ling met de politie in Guyana gedood, terwijl Capone niet lang nadat hij in Suriname aankwam, in de kraag kon worden gevat en uitgelever­d. Pas deze week, na zeven jaar gerechteli­jk onderzoek, klapte Capone uit de school en bekende schuld voor de moord op twaalf mensen. Dit brengt hem direct in aanmerking voor de doodstraf die wettelijk nog erkend wordt in Guyana. Vanwege internatio­nale mensenrech­tenverdrag­en vinden er sinds 2010 geen executies meer plaats. Capone mag er wel op rekenen, de rest van zijn leven achter slot en grendel te moeten doorbrenge­n. In het ergste geval maakt de rechter een uitzonderi­ng voor hem gezien de aard van de misdaden en dan zal hij alsnog naar de galg moeten. In de nacht van 17 februari 2008 toog een zwaar gewapende bende bestaande uit 20 criminelen naar het woongebied Bartica en opende het vuur op willekeuri­ge mensen. Eerst werd het politiesta­tion aangevalle­n, waarbij drie agenten werden gedood en de gevangenen vrijgelate­n.

De moorden waren een vergelding­sactie van Fine Man, omdat hij van mening was dat de regering verantwoor­delijk was voor de verdwijnin­g van zijn vriendin. Fine Man wordt ook verantwoor­delijk gehouden voor de dood van de toenmalige Guyanese minister van landbouw, Satyadeow Sawh, diens broer en lijfwacht.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname