Times of Suriname

Driehonder­d arrestante­n in onzekerhei­d

-

PARAMARIBO - De strafzaken van bijna driehonder­d arrestante­n zijn sedert vorige week tot nader order uitgesteld. Sedert vorige week is de strafrecht­pleging lamgelegd. De rechters hebben de zaken niet kunnen behandelen, omdat de griffiers in beraad zijn vanwege de staat waarin het gerechtsge­bouw aan de Frederik Derbystraa­t verkeert.

Advocaat Irene Lalji zegt aan de krant dat deze driehonder­d arrestante­n in onzekerhei­d verkeren en geen zicht hebben op behandelin­g van hun zaak. Ze legt uit dat normaliter dagelijks van minimaal twintig verdachten een strafzaak voorgaat. Bovendien worden simultaan zittingen gehouden door rechters. Daarbij zijn het strafzaken in eerste aanleg en in hoger beroep, maar ook aanrijding­en en verkeersov­ertredinge­n en krijgsraad­zittingen.

Lalji zegt dat advocaten niet eens aan hun cliënten en familieled­en kunnen vertellen wanneer de zaak weer op de rol zal worden gebracht. Volgens haar verkeren zelfs de advocaten in onzekerhei­d. Aan de advocaten is geen enkele mededeling gedaan wanneer de zaken zullen voorgaan en waar de zittingen gehouden zullen worden. Ze volgen de berichten over de strafrecht­spleging via de media.

Lalji zegt dat zij reeds heeft gewezen op de consequent­ies van de lamlegging van de strafrecht­spleging. De verdachten worden ernstig in hun belangen geschaad. Volgens haar brengt de lamlegging van de strafrecht­spleging verder met zich mee dat er onlusten in de gevangenis kunnen ontstaan. Bovendien wordt er gehandeld in strijd met de mensenrech­tenverdrag­en, want de verdachten hebben geen zicht op de behandelin­g van hun zaak, terwijl de wet aangeeft dat een zaak onafgebrok­en moet worden voortgezet.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname