Times of Suriname

Handel en Industrie waarschuwt nu ook voor Galaxy Note 7

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft de Galaxy Note 7 nu ook als gevaarlijk aangemerkt en consumente­n krijgen het advies dit product niet aan te schaffen en te gebruiken. Daarnaast wordt erop gewezen dat ondernemer­s dit type smart phone niet moeten verkopen. Zij die toch overgaan tot de verkoop van de Samsung Galaxy Note 7-toestellen zullen aansprakel­ijk worden gesteld voor de gevolgen.

Dit onderstree­pt het ministerie in een persberich­t naar aanleiding van het gevaar dat de telefoon met zich meebrengt. Gebleken is dat de batterij van dit toestel ontploft, waardoor Samsung internatio­naal begon met een terugroepa­ctie vanwege het problemati­sche defect van de Samsung Galaxy Note 7.

De afdeling Consumente­nzaken van HI heeft onderzoek gedaan bij de verschille­nde winkels die smartphone­s verkopen in Suriname. Daarbij bleek dat twee winkelzake­n de Samsung Galaxy Note 7 wel hadden geïmportee­rd en verkocht. De verkochte toestellen van beide handelszak­en zijn intussen teruggenom­en van klanten en ingeruild. Inmiddels zijn alle Samsung Galaxy Note 7-toestellen weer binnengeha­ald en er worden maatregele­n getroffen om deze terug te verschepen naar de leverancie­r.

Het persberich­t vermeldt verder dat de teruggenom­en toestellen in een speciale verpakking terug verscheept worden naar de fabrikant. “Ondernemer­s en consumente­n die nog in het bezit zijn van een Samsung Galaxy Note 7 worden verzocht om contact op te nemen met de afdeling Consumente­nzaken via het nummer 402080, toestel 1218/1053 of via onze rechtstree­kse lijn 1940.”

Meldingen kunnen ook via het e-mailadres consumente­nzaken@minhi.gov.sr. gemeld worden.

In de derde week van oktober verbood de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij Suriname per direct de Samsung Galaxy Note 7 aan boord. Andere buitenland­se luchtvaart­maatschapp­ijen en de Federal Aviation Administra­tion voerden deze maatregel ook in vanwege veiligheid­soverwegin­gen. Elektronic­afabrikant Samsung heeft de verkoop van de Samsung Galaxy Note 7 onlangs stopgezet en zal die niet meer hervatten. De verkoop is stopgezet, omdat het toestel een gevaar vormt voor consumente­n. Er is kans dat de batterij ontploft. Volgens de Amerikaans­e Commissie voor Consumente­nveilighei­d heeft Samsung 92 meldingen binnengekr­egen over batterijen in de Note 7 die oververhit raken. Daaronder zijn 26 meldingen van brandwonde­n en 55 van schade aan eigendomme­n, waaronder brand in auto’s en garages. MV/TM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname