Times of Suriname

100% voor TED in Suriname

-

PARAMARIBO – De jaarlijkse inspectie op de Turtle Excluder Device (TED) heeft op 31 oktober plaatsgevo­nden bij garnalenbe­drijven in Suriname. De inspectie is gedaan door deskundige­n van het

(NOAA). Suriname is sinds 1998 aangeslote­n bij NOAA en het resultaat dit jaar is dat Suriname 100% voldoet aan de gestelde voorwaarde­n waaraan een TED moet voldoen. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een persberich­t.

Administra­tion

De NOAA is een wetenschap­pelijk orgaan van de Verenigde Staten van America (VS), welke valt onder het Ministerie van Handel in VS, dat zich bezighoudt met zaken die betrekking hebben op oceanen en de atmosfeer. Zo ook de conserveri­ng van de beschermde diersoort: de zeeschildp­ad. De TED is het middel dat aan het net van de garnalentr­awlers wordt geplaatst, zodat zeeschildp­adden die in dezelfde wateren leven/zwemmen, kunnen ontsnappen. Gezien vele zeeschildp­adden vroeger verstrikt raakten in de netten, heeft het bovengenoe­mde orgaan de TED die door de jaren heen is aangepast, ontwikkeld. Het gebruik van TED is een wettelijke verplichti­ng welke op de visvergunn­ingsvoorwa­arden staat vermeld. Jaarlijks bezoeken de deskundige­n van NOAA verschille­nde landen om inspectie op de TED te doen. Zowel de overheid als de stakeholde­rs wordt grondig en nauwkeurig onderzocht. Tijdens reguliere inspecties door de visserij-inspecteur­s wordt getoetst of het werk correct is gedaan. Daarnaast wordt er ook gecontrole­erd of de TED daadwerkel­ijk door de vaartuigen worden gebruikt. Eveneens heeft NOAA door de jaren heen trainingen verzorgd over TED.

Suriname is het eerste land in Zuid-America dat het percentage 100 heeft behaald. Indien er zaken zijn die niet aan de gestelde voorwaarde­n voldoen, krijgt het desbetreff­ende land minpunten met als gevolg dat het percentage daalt. 100% als resultaat is te danken aan de goede samenwerki­ng tussen het Ministerie van Landbouw,

National Oceanic en Athmospher­ic

Veeteelt en Visserij (met name het onderdirec­toraat Visserij, ODVIS) en de stakeholde­rs uit de visserijse­ctor. Het positieve resultaat geeft de garantie om garnalen te exporteren naar de VS. De leiding van het ministerie spreekt de hoop uit dat door dit geweldig resultaat andere afzetmarkt­en van garnalen voor Suriname toegankeli­jk worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname