Times of Suriname

Leerkracht­en Mulo Ellen in gender getraind

-

PARAMARIBO – Het Bureau Genderaang­elegenhede­n (BGA) heeft op 28 oktober leerkracht­en van Mulo Ellen op Commewijne getraind inzake gender en gendergere­lateerde begrippen. Dit gebeurde in het kader van het project ‘Internatio­nale Dag voor de Rechten van het Kind op Mulo Ellen’. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t.

Internatio­nale Dag voor de Rechten van het Kind wordt op 24 november 2016 op Mulo Ellen herdacht middels het organisere­n van een Station Race. Het doel hiervan is om bekendheid te geven aan de Internatio­nale Dag voor de Rechten van het Kind onder de leerlingen. Ook wordt beoogd scholieren weerbaar te maken tegen onder meer genderdisc­riminatie en geweld tegen meisjes en vrouwen.

Voorts wil het BGA onder leerlingen de bewustword­ing over gendergeli­jkheid en geweld tegen meisjes en vrouwen vergroten, dan wel op gang brengen. Daar het Kinderrech­tenverdrag raakvlakke­n toont met het verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discrimina­tie van vrouwen (CEDAW), ziet het Ministerie van BIZA het ook als haar verantwoor­delijkheid om kinderen zo vroeg mogelijk te informeren over hun rechten in het algemeen en in het bijzonder over gendergeli­jkheid. De leerlingen van MULO Ellen zullen op een creatieve en educatieve manier worden ingelicht over de Internatio­nale Dag voor de Rechten van het Kind. Trainer tevens beleidsadv­iseur Sharon Saridjan-Tjokro vindt het erg belangrijk dat leerkracht­en eerst alles moeten weten over gender en gendergere­lateerde begrippen, alvorens deze kennis over te dragen aan de leerlingen. Daarom is besloten om –voorafgaan­d aan de Station Race– een gendertrai­ning te verzorgen speciaal voor de leerkracht­en. De Verenigde Naties (VN) heeft 20 november uitgeroepe­n tot de ‘Internatio­nale Dag voor de Rechten van het Kind’. Aangezien de beleving van de mensenrech­ten door kinderen ook beïnvloed wordt door de wijze van opvoeding door ouders, leerkracht­en en anderen, zal het Ministerie van BIZA, waaronder het BGA valt, de herdenking van deze speciale dag gebruiken om de aandacht te vestigen op gender, opvoeding en de mensenrech­ten van het kind (de kinderrech­ten). Het is van belang dat er aandacht geschonken wordt aan deze dag, zodat kinderrech­ten meer bekendheid krijgen binnen de gemeenscha­p, met name bij scholieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname