Times of Suriname

Een gezonde leefstijl kan veel aderproble­men voorkomen

-

PARAMARIBO – “Een gezonde leefstijl kan veel aderproble­men voorkomen. Dat geldt zeker ook voor Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). Eenzijdig eten met koolhydraa­trijke maaltijden zorgt ervoor dat je eerder diabeet wordt. Als je diabeet bent, gaan alle vaten van je hele lichaam achteruit.” Deze waarschuwe­nde woorden laat vaatchirur­g Vikash Chigaroe horen.

PAV is een aandoening van de slagaders in de benen -maar soms ook van de armenals gevolg van afzetting van vet in de wand van de slagader en van verharding of ‘verkalking’ van de slagaderwa­nd van de slagader. Dit proces wordt ook wel atheroscle­rose of slagaderve­rkalking genoemd. PAV is een belangrijk­e risicofact­or voor een hartaanval of beroerte. Bovendien hebben mensen met PAV 2 tot 15 keer meer kans op een fatale hartaanval of herseninfa­rct. Verder is de sterfte aan andere hart- en vaatziekte­n bij PAV zonder symptomen twee keer zo hoog als bij mensen zonder PAV. Chigaroe zegt dat zowel de cardioloog als de neuroloog kunnen beamen hoe gevaarlijk dit kan zijn, maar als vaatchirur­g krijgt hij ook vaak te maken met patiënten die aderverkal­king in de beenvaten hebben. Patiënten met aderverkal­king kunnen operatief geholpen worden, maar bij diabeten gaat dat stukken moeilijker, zegt Chigaroe. Als er namelijk een omleiding moet worden gemaakt bij deze patiënten, moet een aansluitin­g worden gemaakt op een plek vóór de vaatvernau­wing, maar ook na de vernauwing. “Maar als je een vaatonderz­oek laat doen en een vaatecho maakt, en je ziet dat je van de drie onderbeens­lagaders niet één in beeld kan brengen, dan kun je zo’n omleiding niet beginnen. Je moet namelijk wel ergens landen als je zo’n omleiding maakt. Als je geen landingspl­ek hebt, dan kun je ook geen bypass aanleggen. Want een bypass houdt in dat je ergens kan aansluiten en ergens kan landen. En als je geen landingspl­ek hebt, dan houdt het op. En diabeten hebben dat heel vaak,” merkt de vaatchirur­g op.

Chigaroe vraagt zich soms af hoe deze patiënten geen wonden krijgen, want bij een vaatecho is er niets te zien en dan is er ineens een stop: vanaf de knie tot naar beneden komt geen enkele grote slagader in beeld. “Dat is een groot probleem. Als ze een wond krijgen, dan kun je als vaatchirur­g niet zoveel betekenen. Dan moet je in het ergste geval amputeren”. De medicus vindt het daarom erg belangrijk dat er meer voorlichti­ng wordt gegeven, zodat de mensen zich ervan bewust zijn waar ze op moeten letten. Dat geldt zeker voor diabeten, die sowieso slechte vaten hebben. Diabetes maakt dat de bloedvaten dikker en stugger worden en eerder beschadigd raken. Problemen met de bloedvaten maken dat vetten in het bloed gemakkelij­ker aan de wand van de bloedvaten blijven kleven, wat vernauwing tot gevolg heeft, het bloed minder gemakkelij­k door het lichaam laat stromen zodat organen minder bloed en zuurstof krijgen, en uiteindeli­jk kan dat leiden tot een hartinfarc­t of een hersenbloe­ding.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname