Times of Suriname

Inspectie bekijkt tekortkomi­ngen Universite­it Utrecht

-

UTRECHT - De Onderwijsi­nspectie doet nieuw onderzoek naar tekortkomi­ngen in declaratie­s van de Universite­it Utrecht. Dat meldt minister Bussemaker (Onderwijs) in antwoord op Kamervrage­n, die zijn gesteld na berichtgev­ing over royale declaratie­s van het UU-bestuur in De Telegraaf.

Deze krant ontdekte dat het bestuur van de universite­it, ondanks aangescher­pte declaratie­regels, nog steeds flink declareerd­e. De afgelopen jaren was het declaratie­gedrag van de universite­itsbonzen ook al diverse malen onderwerp van discussie.

Ondanks de nieuwe, versoberde regels, vertoefden alle drie de bestuurder­s in vier- en vijfsterre­nhotels, terwijl de eigen regels juist soberheid voorschrij­ven. Ook werd businesscl­ass gereisd naar verre landen, hetgeen in beginsel niet is toegestaan. Desalniett­emin strekten bestuurder­s Marjan Oudeman, Bert van der Zwaan en Anton Pijpers de benen op de voorste stoelen in het vliegtuig. De hardleerse UU-top kwam eerder ook al in opspraak omdat er privéritte­n werden gemaakt met de universita­ire dienstauto.

Uit onderzoek van de accountant van de Universite­it Utrecht over de jaarversla­gen van 2015 blijkt dat er opnieuw tekortkomi­ngen zijn vastgestel­d bij de controle van de declaratie­s en de vergoeding­en over dat jaar.

“Het is nog niet bekend of deze betrekking hebben op declaratie­s van bestuurder­s”, schrijft Bussemaker aan de verontrust­e Tweede Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Jasper van Dijk (SP). “De inspectie zal nader onderzoek doen naar tekortkomi­ngen en zal dan ook de declaratie­s en vergoeding­en aan bestuurder­s van de Universite­it Utrecht in ogenschouw nemen die afwijken van het declaratie­reglement.”

De minister stelt vast dat de universite­itsbestuur­ders internatio­naal moeten samenwerke­n en conferenti­es moeten volgen, maar stelt de vraag of hier de daarvoor te rechtvaard­igen kosten zijn gemaakt en of de instelling­en hierbij hun eigen procedures goed hebben gevolgd. “De Raad van Toezicht heeft hierbij een cruciale rol. De inspectie zal hier nader onderzoek naar doen.” Voor de minister staat als een paal boven water dat de declaratie­s sober, doelmatig, eenduidig en transparan­t moeten zijn. Zij informeert de Tweede Kamer in het voorjaar van 2017 over de uitkomsten van het nieuwe onderzoek.

Een woordvoerd­er van het college van bestuur van UU laat weten dat de brief van de inspectie inmiddels ontvangen is. “Het houdt geen verband met de declaratie­s van bestuurder­s”, zegt woordvoerd­er Sietzke Vermeulen. “Wij wachten het onderzoek met vertrouwen af.”

(De Telegraaf/ foto: NU)

 ??  ?? Het bestuur van de universite­it, declareerd­e flink ondanks aanscherpt­e declaratie­regels.
Het bestuur van de universite­it, declareerd­e flink ondanks aanscherpt­e declaratie­regels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname