Times of Suriname

Hennepbend­es ronselen asielzoeke­rs als telers

-

AMSTERDAM - Drugscrimi­nelen ronselen steeds vaker kwetsbare asielzoeke­rs om een hennepplan­tage te beginnen. Dat schrijft de Volkskrant, die een reeks arrestatie­s onderzocht. Asielzoeke­rs zouden speciaal worden gescout voor de hennepteel­t omdat ze passen in het profiel van katvangers. Dat zijn beïnvloedb­are mensen die bereid zijn om, vanuit een achterstan­dspositie met een klein sociaal netwerk en weinig geld, de werkelijke criminelen uit de wind te houden.

Ronselaars scouten asielzoeke­rs, maken een praatje en worden een huisvriend. “Ze heten Piet, Klaas of Mohammed en verder weten de thuiskweke­rs niets van hen. Voor je het weet, heb je een kwekerijtj­e boven”, zegt advocaat Edwin Sandberg, die een Syrische vluchtelin­g bijstond die hennepplan­ten in huis had. “De mensen die erachter zitten, worden eigenlijk nooit gepakt.”

Volgens advocaat Jan Vlug uit Deventer, die afgelopen jaren aan ‘een stuk of vijf’ zaken werkte van henneptele­rs die als asielzoeke­r in Nederland terechtkwa­men, wordt er veel geld mee verdiend. “Misschien verdienen de asielzoeke­rs 250 euro in de week. Wat die mensen niet doorhebben, is dat er met zo’n kweek in tien weken tussen de 50.000 en 100.000 euro wordt verdiend.”

In de politiereg­io Twente zijn de laatste tijd meer telers met een buitenland­se nationalit­eit gearrestee­rd dan voorheen. Ook in Oost-Brabant zijn asielzoeke­rs met een hennepplan­tage opgepakt. Exacte cijfers ontbreken, doordat de politie geen nationalit­eit of verblijfss­tatus van verdachten registreer­t.

Volgens advocaat Sandberg is de situatie voor veel asielzoeke­rs onduidelij­k. “Mijn Syrische cliënt zegt dat hij nog heeft gevraagd aan de tussenpers­onen of dat wel mag, hennep telen. Toen volgde er een antwoord van: ja joh, dit is Nederland. Hier zijn toch ook gewoon coffeeshop­s waar je wiet kunt kopen? Probeer het gedoogbele­id maar eens uit te leggen aan iemand die hier net is gearriveer­d.” De ontdekking van een hennepplan­tage heeft voor asielzoeke­rs meestal geen gevolgen voor de verblijfsv­ergunning. Dat is pas het geval als iemand een gevangenis­straf van zes maanden of meer krijgt. Voor hennepteel­t wordt meestal een taakstraf opgelegd.

(AD/ foto: persgroep.net)

 ??  ?? Voor hennepteel­t wordt meestal een taakstraf opgelegd.
Voor hennepteel­t wordt meestal een taakstraf opgelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname