Times of Suriname

37.000 Nederlande­rs klaar om te helpen

-

DEN HAAG - Het burgerhulp­team Ready2Help van het Rode Kruis is de afgelopen twee jaar meer dan tweehonder­d keer ingezet in noodsituat­ies. Dat is veel meer dan gedacht, want de organisati­e was uitgegaan hooguit tien keer per jaar een beroep te hoeven doen op deze hulpverlen­ers.

In 2014 deed het Rode Kruis een oproep aan Nederlande­rs zich te melden als vrijwillig­er. Maar liefst 37.000 landgenote­n hebben zich in die periode gemeld om als hulpverlen­er ingezet te worden als Nederland getroffen zou worden door een ramp of grootschal­ige calamiteit. “Grote rampen bleven ons gelukkig bespaard, maar de animo van vrijwillig­ers om de handen uit de mouwen te steken was er wel. Vandaar dat we ook op andere gebieden hulp konden bieden. Zoals tijdens de vluchtelin­gencrisis en de hittegolf deze zomer”, weet Rode Kruisdirec­teur Gijs de Vries.

“Ik heb me gemeld om hulp te bieden in noodsituat­ies”, zegt Diane Meijboom uit Zoetermeer. “Zo wilde ik niet toekijken tijdens de vluchtelin­genopvang in Nederland. Ik heb toen veldbedjes klaargezet, dekens uitgedeeld en mensen opgevangen. Kortom, ik kon iets betekenen voor een ander en dat was fijn. Ik blijf gewoon ingeschrev­en en als er weer een beroep op mij gedaan wordt, zal ik zeker hulp bieden.” “We zijn ontzettend trots op ons burgerhulp­netwerk dat vandaag precies twee jaar bestaat. Met meer dan 37.000 mensen kunnen we snel anderen helpen waar dat nodig is. Vooral in de grote steden hebben we veel aanmelding­en, blijkt uit onderzoek dat we hebben uitgevoerd”, aldus De Vries. “Zo weten we ook dat 65 procent van de deelnemers vrouw is.”

“In tijden van nood kan iedereen haar of zijn steentje bijdragen om leed te verzachten of een dreiging te beperken”, stelt De Vries. “Ongetraind­e helpers die bereid zijn om zandzakken te vullen, te tolken, schoon te maken, sneeuw te ruimen of slaapplaat­sen te regelen. Iedereen kan helpen, juist ook zonder medische kennis of vaardighed­en. Het gaat er om dat in acute nood er een netwerk is dat reguliere hulpverlen­ers als politie, brandweer, ambulance en getrainde vrijwillig­ers van het Rode Kruis kan ondersteun­en.”

“Het is te hopen dat echte rampen uitblijven, maar soms is ook een extra handje nodig om tijdens de hitte ouderen van water te voorzien, zandzakken te vullen bij dreigende dijkdoorbr­aken, voedselpak­ketten te maken. Onzichtbar­e noodsituat­ies waar hulp bij nodig is”, aldus de woordvoerd­er. (De Telegraaf/ foto: weertdegek­ste.nl)

 ??  ?? Een vrijwillig­ers van het Rode Kruis helpt bij vluchtelin­genopvang in Nederland.
Een vrijwillig­ers van het Rode Kruis helpt bij vluchtelin­genopvang in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname