Times of Suriname

Verhouding proceskost­en minder extreem

-

GRONINGEN - De NAM komt naar aanleiding van grote commotie over torenhoge proceskost­en voor afwikkelin­g van aardbeving­sschade met eigen, aanzienlij­k minder dramatisch­e cijfers. Deze week werd Groningen opgeschrik­t door het nieuws dat tot negentig procent van herstelbud­getten op gaat aan onderzoeks­en rekenwerk en dus niet aan bijvoorbee­ld metselwerk. Volgens de NAM gaat het om 29 procent, laat de ondernemin­g dinsdag weten. “NAM was onplezieri­g verrast door berichten over een vermeende ‘90-10’-verhouding bij de verdeling van proceskost­en versus praktische aanpak”, erkent ze. Onder meer woedende Tweede Kamerleden en prominente belangenve­renigingen voor gedupeerde­n van mijnbouwsc­hade kwamen vorige week massaal in het geweer.

Sander van Rootselaar van NAM rekent voor: “Het snijdt geen hout. Vanaf 2012 tot en met september 2016 werd volgens ons 71 procent van het geld besteed aan schadecomp­ensatie. 29 procent ging op aan de proceskost­en.” Daarbij leveren allerlei experts hun bijdrage. “Dat kan evengoed beter, dat is ook in het belang van bewoners, maar het is wel een heel andere verhouding. Er zit niet zoveel in de overhead, dat herkennen we niet. Dat is te kort door de bocht.” De gasexploit­ant benadrukt dat uiteindeli­jk alle kosten hoe dan ook voor rekening van NAM komen.

Volgens het bedrijf is het opvallende cijfer van negentig procent onterecht afgeleid uit de kwartaalra­pportage van Nationaal Coördinato­r Groningen Hans Alders. “Er is selectief gekeken naar gegevens en tevens over een kortere periode. Dat heeft de uitkomst van de rekensom beïnvloed.” Er zijn door de NAM een aantal grote en dure schadecomp­ensaties uitgekeerd, benadrukt Van Rootselaar. “En deze zijn niet meegenomen in de berekening, omdat die voor de samenstell­ers buiten beeld waren.”

De verhouding van proceskost­en in verhouding tot het feitelijke herstel werd vanaf 2016 niet gunstiger. NAM erkent dat kostenverd­eling langzaam met procenten verschuift, vanwege kleinere schades en een toename aan contra-expertises. Het bedrijf wil daarom dat het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) in Appingedam, dat schadehers­tel afhandelt bestaande processen van schade-afhandelin­g kritisch onder de loep neemt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname