Times of Suriname

Geldsmijtr­el: zorgen in kamer

-

DEN HAAG - Kamerleden zijn geschrokke­n van de uitkomsten van het onderzoek naar de uitgaven van de centrale ondernemin­gsraad van de politie. “Zeer verontrust­end”, zei D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven gisteren.

“Het is goed dat er aangifte is gedaan. Het is evident dat ook de rol van de voormalige korpschef (Gerard Bouman, red.) verder onder de loep genomen moet worden. Als de vraag wordt opgeworpen of er geld betaald is voor extra steun van een ondernemin­gsraad aan een politiek project dan moet die vraag onderzocht worden”, aldus Verhoeven.

De ‘geldsmijtr­el’ bij de politie kwam aan het rollen na publicatie­s in De Telegraaf over dure COR-feesten in onder meer het Amstelhote­l in Amsterdam. VVD-fractielei­der Halbe Zijlstra laat weten dat hij zelf zoon is van een politieman en dat hij heeft geleerd dat juist de politie boven elke twijfel moet zijn verheven. Hij vindt een extern onderzoek nodig, maar het is geen kwestie voor de politiek.

Kamerlid Ahmed Marcouch van regeringsp­artij PvdA laat weten dat integritei­t en transparan­tie cruciaal zijn voor het functioner­en van de politie. “Alle dienders en uiteraard hun bazen moeten van onbesproke­n gedrag zijn en in alle openheid en vertrouwen hun belangrijk werk kunnen doen. Het is daarom goed dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.”

Nine Kooiman van de SP vindt dat de geldverspi­lling, zoals overnachti­ngen in het Amstel Hotel, niet is goed te praten. Ze wil een onafhankel­ijk onderzoek naar de kwestie. Eén van de vragen die ze heeft, is of de minister van Veiligheid en Justitie iets heeft geweten. Ze vreest dat de ‘slager zijn eigen vlees keurt’ als het ministerie het onderzoek zelf doet. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname