Times of Suriname

Meer winst Shell ondanks lage olieprijze­n

-

DEN HAAG - Shell heeft in het derde kwartaal meer winst in de boeken gezet dan een jaar eerder, mede dankzij forse kostenbesp­aringen. De lage olieprijze­n blijven evenwel een wissel trekken op het Nederlands-Britse olieconcer­n, dat gezien de grote onzekerhei­d terughoude­nd blijft met investerin­gen.

Shell rapporteer­de dinsdag een winst op basis van actuele geschatte voorraadko­sten (ccs), exclusief eenmalige posten, van 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Een jaar eerder kwam het resultaat naar die voor financieel analisten leidende maatstaf uit op 2,4 miljard dollar. Inclusief eenmalige mee- en tegenvalle­rs bedroeg de winst 1,4 miljard dollar, na een verlies van 6,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet ging met 10 procent omlaag tot 61,9 miljard dollar. Dat komt doordat de olieprijs in het afgelopen kwartaal gemiddeld lager lag dan een jaar eerder. Het prijsnivea­u is sinds midden 2014 dramatisch gedaald, al lijkt sinds het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een voorzichti­g herstel.

De overname van de Britse gasproduce­nt BG hielp Shell de afgelopen maanden wel aan flink hogere productiev­olumes, en heeft volgens het bedrijf al geleid tot aanzienlij­ke kostenvoor­delen. Mede daardoor overtrof de winst de gemiddelde verwachtin­g van analisten. De samensmelt­ing van de twee ondernemin­gen is nagenoeg voltooid, zei topman Ben van Beurden in een toelichtin­g.

Hoewel inmiddels vraag en aanbod op de oliemarkt volgens financieel directeur Simon Henry “grofweg in balans” zijn, blijft Shell voorzichti­g. Bij het maken van plannen voor volgend jaar gaat het uit van een olieprijs rond de 50 dollar per vat, zei de bestuurder in een toelichtin­g. Dat is maar iets hoger dan het huidige prijsnivea­u. Om de aanhoudend lage olieprijze­n het hoofd te bieden heeft Shell fors gesneden in zijn investerin­gsbudget en vele duizenden banen geschrapt om kosten te besparen. Dit jaar verwacht het bedrijf rond de 29 miljard dollar te investeren, 18 miljard minder dan in 2014. Voor 2017 wordt een investerin­gsniveau rond 25 miljard dollar voorzien.

(De Telegraaf/foto: media.

nu.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname