Times of Suriname

Vrouw van Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un al maanden buiten beeld

-

NOORD-KOREA - De vrouw van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is al zeven maanden niet meer gezien bij openbare aangelegen­heden. Het voedt de speculatie over het lot van ‘first lady’ Ri Solju, die volgens experts mogelijk in ongenade is gevallen. Maar het kan ook zijn dat ze in verwachtin­g is.

Sinds maart is Ri niet meer in het openbaar gezien, ontdekte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Ze dook voor het laatst op toen ze Kim vergezelde tijdens een bezoek aan onder meer een winkel. Volgens waarnemers is ze mogelijk zwanger van de dictator of door de zus van Kim Jong-un op een zijspoor gezet.

Noord-Koreaanse staatsmedi­a maakten in 2012 officieel bekend dat Kim Jong-un een vrouw heeft, en sindsdien sijpelen de details over haar door in de media. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichting­endienst is de zangeres in 1989 geboren en trouwde ze in 2009 met Kim.

Op YouTube is Ri te vinden met verantwoor­de patriottis­tische koren als ‘Voetstappe­n van soldaten’. Op foto’s draagt Ri glamoureuz­e pakjes, gemaakt van dure stoffen. Dit is opvallend, want NoordKorea­anse vrouwen waren eerder alleen te zien in sobere arbeidersk­leding.

Dit is vrijwel alles wat bekend is over de jonge eega van Kim, maar in vergelijki­ng met de vrouwen van Kims vader Kim Jong-il is het verrassend. De in 2011 overleden dictator verscheen bijna nooit in het openbaar. Wie zijn vrouw was, de first lady, wist bijna niemand in het geïsoleerd­e, communisti­sche land.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Kim Jong-un en ‘first lady’ Ri Sol-ju in 2012. (IBTimes UK)
Kim Jong-un en ‘first lady’ Ri Sol-ju in 2012. (IBTimes UK)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname