Times of Suriname

Water governance als voorwaarde voor goed waterbehee­r

-

PARAMARIBO - Willen we goed beheer van onze waterbronn­en, van onze watervoorr­aden en van ons watergebru­ik hebben in Suriname dan zullen wij onze water governance structuren moeten versterken. Dit kwam dinsdag naar voren op de discussiea­vond over water governance, georganise­erd door het Waterforum Suriname en het Lim A Po Institute for Social Studies.

Wereldwijd is zoetwater een steeds schaarser goed aan het worden. Volgens Hein Pieper, voorzitter van het Waterschap Rijn en IJssel in Nederland, tevens ondervoorz­itter van de Unie van Waterschap­pen en voorzitter van Stichting Wateroplei­dingen Nederland, zijn de kernpunten van goed waterbehee­r; het goed bij wet vastleggen van de watertaken, en het beschikken over een eigen waterbudge­t van de waterinsti­tuten. Daarnaast moet het waterbehee­r zijn neergelegd bij deskundige organisati­es, de bestuurder­s moeten door de belanghebb­enden gekozen worden en er moet een goede vertrouwen­srelatie zijn tussen de waterinsti­tuten met de bewoners. Hans Lim A Po stelde dat de diverse instituten in Suriname in het algemeen zwak zijn ontwikkeld. Hij maakte een analyse van de rol van de overheid, de markt en de lokale netwerken bij water governance. Waterbehee­r is een complexe materie, omdat het dwars door zoveel ministerie­s, organisati­es en burgers loopt. Er is nauwelijks een verbindend­e watervisie aanwezig in Suriname en de bestuurder­s ontberen de nodige instrument­en voor goed beheer. Alwin Linger van Waterforum Suriname oordeelde in zijn reflectie dat de waterinsti­tuten in Suriname zelf nog niet goed weten wat hun taken zijn.

Bij de discussie kwam naar voren dat een overkoepel­d waterbelei­d ontbreekt in Suriname. Opgemerkt werd dat pas bij een ramp maatregele­n worden genomen. Er zijn vele bedreiging­en op het vlak van water die wij in Suriname ervaren, zoals overstromi­ngen na heftige regens, watertekor­ten of juist wateroverl­ast in de landbouw, tekort aan drinkwater in vele gebieden, kwikvervui­ling in de waterlopen in het binnenland en lozing van verontrein­igd afvalwater. Het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n wil graag het waterbelei­d van Suriname trekken, maar heeft onvoldoend­e deskundigh­eid. In de komende maanden gaat het ministerie vier waterwette­n, die al vele jaren op de planken liggen, aanbieden aan De Nationale Assemblee voor goedkeurin­g.

De politiek werkt vaak belemmeren­d op water governance. Politici hebben de neiging om goedkoop water onder de kostprijs aan het volk te beloven, maar daardoor kunnen de waterbedri­jven niet overleven en worden ze subsidie afhankelij­k. Alhoewel er vele deskundige Surinamers zijn, werd geconstate­erd dat wij toch nog veel kennis ontberen. Er zal veel meer geïnvestee­rd moeten worden in de educatie van mensen. Het opdoen van meer kennis en informatie zal ertoe leiden dat wij ons weerbaarde­r kunnen maken ten opzichte van de vele waterbedre­igingen, maar ook meer kansen kunnen grijpen die zich voordoen. Suriname beschikt over grote voorraden zoetwater, die onze ontwikkeli­ng ten goede kunnen komen. Wij moeten hier wel zuinig mee omgaan, vooral omdat wij ook niet precies weten hoe sterk de effecten zijn die wij mogen verwachten van klimaatsve­randering. Wij moeten onze ecosysteme­n daarom koesteren. Alhoewel er vele deskundige Surinamers zijn, werd geconstate­erd dat wij toch nog veel kennis ontberen. Er zal veel meer geïnvestee­rd moeten worden in de educatie van mensen. Het opdoen van meer kennis en informatie zal ertoe leiden dat wij ons weerbaarde­r kunnen maken ten opzichte van de vele waterbedre­igingen, maar ook meer kansen kunnen grijpen die zich voordoen. Manodj Hindori, voorzitter van Waterforum Suriname, concludeer­t dat er nog veel werk aan de winkel is om onze water governance instituten te versterken, maar hij is blij met de positieve respons vanuit de deelnemers om hun bijdrage te willen leveren. Waterforum Suriname zal meer initiatiev­en ontplooien om het nationaal waterbehee­r te verbeteren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname