Times of Suriname

Schendinge­n mensenrech­ten bij opvang vluchtelin­gen Italië

-

GROOT-BRITTANNIE Druk van de Europese Unie op Italië om streng te zijn tegen vluchtelin­gen heeft geleid tot mensenrech­tenschendi­ngen. Dat concludeer­t mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal in een rapport dat gisteren is gepublicee­rd. Volgens de organisati­e is er sprake van mishandeli­ngen, opsluiting­en en van onrechtmat­ige uitzetting­en. Het rapport laat zien dat het verkeerd gaat met de aanpak in de door de EU opgezette hotspots waar de vluchtelin­gen worden geïdentifi­ceerd met vingerafdr­ukken. Niet alleen wordt het recht geschonden dat migranten asiel mogen aanvragen in het land waar zij dat willen. De hotspot-aanpak werd in 2015 ingevoerd om de behandelin­g van vluchtelin­gen en migranten op het punt van aankomst makkelijke­r te maken.

“In hun streven de stroom van vluchtelin­gen in te dammen, hebben de EU-leiders de druk op de Italiaanse autoriteit­en veel te ver opgevoerd”, zegt Amnesty. “Dat heeft erin geresultee­rd dat toch al getraumati­seerde mensen nog eens het slachtoffe­r worden van mishandeli­ng door de politie en zelfs van onrechtmat­ige uitzetting­en.”

Volgens Amnesty heeft de organisati­e herhaaldel­ijk verduideli­jking gevraagd en voorgestel­d de zorgen te bespreken met de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken. Amnesty kreeg tot dusver geen antwoord, aldus het rapport, dat is gebaseerd op 74 interviews met meer dan 170 vluchtelin­gen. In Griekenlan­d zitten ondertusse­n duizenden erkende vluchtelin­gen klaar om door Europese lidstaten te worden opgenomen. Begin vorige maand ging het om 6.800 vluchtelin­gen die wachtten op een vlucht naar het land waar ze zullen worden opgevangen. De vluchtelin­genkampen in Griekenlan­d zijn ondertusse­n overvol. Amnesty berekende dat relocalise­ren van al deze mensen in het huidige tempo nog achttien jaar gaat duren.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname