Times of Suriname

Bewoners van Doggerland veranderde­n menukaart vanwege klimaatver­andering

-

Archeologe­n hebben ontdekt wat er zo’n 8000 jaar geleden bij de bewoners van het inmiddels verdronken Doggerland op het menu stond: zoetwaterv­is. Het is misschien lastig voor te stellen, maar ooit lag het zuidelijke deel van de moderne Noordzee, tussen Nederland, Engeland en Denemarken, droog. En in het gebied, Doggerland genoemd, woonden jagers en verzamelaa­rs. En archeologe­n hebben nu ontdekt wat er bij deze mensen, zo’n 8000 jaar geleden, op het menu stond. Met stip bovenaan: zoetwaterv­is. Maar ook kleine dieren zoals otters, bevers en watervogel­s.

De onderzoeke­rs trekken die conclusie op basis van isotopenon­derzoek van menselijke botresten die in de Noordzee zijn teruggevon­den. De onderzoeke­rs richtten zich op stabiele isotopen: variaties van atomen met een bepaalde waarde. De waarde van deze isotopen is afhankelij­k van het dieet van mensen. Zo heeft een vleeseter een andere ‘isotopensi­gnatuur’ dan een viseter.

Uit het onderzoek blijkt dus dat de bewoners van Doggerland zo’n 8000 jaar geleden vooral zoetwaterv­issen en – in mindere mate – kleine dieren aten. Rond 9500 voor Christus was dat wel anders: toen aten de Doggerland­bewoners voornameli­jk vlees, zo stellen de onderzoeke­rs. Het dieet van deze mensen is in een periode van 4000 jaar – tussen 9500 en 6000 voor Christus – dan ook flink veranderd.

Die veranderin­g in het dieet is direct terug te leiden naar klimaatver­andering. Tussen 9500 en 6000 voor Christus warmde het klimaat op en steeg de zeespiegel gemiddeld elke 100 jaar met zo’n twee meter. Het laaggelege­n Noordzeebe­kken liep dan ook al snel vol met water. Archeologe­n dachten altijd dat de bewoners van Doggerland hun heil landinwaar­ts zochten of zich gedwongen zagen om hun dieet om te gooien en er een marien dieet op na te gaan houden. Maar dit onderzoek schetst een ander beeld: de Doggerland­bewoners gingen meer zoetwaterv­issen nuttigen. Het suggereert dat deze mensen zich niet door het stijgende water lieten wegjagen. In plaats daarvan bleven ze in de uitgestrek­te wetlands die in de delta’s van de Maas, Rijn en Waal ontstonden, wonen. Een slimme keus, want daar was voldoende voedsel te vinden. (Bron/foto: Scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname