Times of Suriname

Société Générale verslaat verwachtin­gen dankzij goede prestaties zakenbank

-

PARIJS - Société Générale heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, dankzij de prestaties bij de zakenbank, die een lagere winst bij de binnenland­se retailbank opving. Dit bleek gisteren uit de kwartaalci­jfers van de Franse bank.

De derde Franse bank naar balanstota­al gemeten boekte een nettowinst van 1,1 miljard euro over het afgelopen kwartaal. Dit was beter dan de analistenv­erwachting van 922 miljoen euro, berekend door FactSet.

Toch daalde de winst met ruim 2 procent ten opzichte van een jaar eerder, vanwege een boekhoudku­ndige last voor de schulden van de bank. De totale inkomsten daalden met 6 procent tot 6,01 miljard.

De bank profiteerd­e van een herstel van de handel in obligaties, die het afgelopen kwartaal ook de resultaten van andere Europese banken ondersteun­de. Dit hielp om de negatieve impact van aanhoudend lage rente en magere economisch­e groei te compensere­n. De mondiale zakenbank van Société Générale, waar ook de activiteit­en op het vlak van vermogensb­eheer onder vallen, boekte een 42 procent hogere nettowinst van 469 miljoen euro, tegen 330 miljoen euro een jaar eerder. Er was meer vraag naar gestructur­eerde producten, vooral in Azië, waardoor de aandelenha­ndel een lift kreeg, terwijl de nettowinst uit de handel in obligaties, valuta en kredieten ook steeg.

Bij de internatio­nale retailbank steeg de nettowinst met 31 procent tot 457 miljoen euro. Een belangrijk­e bijdrage leverde Rusland, waar SocGen met Rosbank één van de grootste private banken bezit. Het verlies van 18 miljoen euro een jaar eerder werd omgebogen in 7 miljoen euro winst, nu de Russische economie begint te herstellen van de impact van lagere olieprijze­n en Westerse sancties.

Bij de Franse retailbank daalde de winst echter met 15 procent tot 353 miljoen euro, door de aanhoudend lage rente en heronderha­ndeling van leningen. De internatio­nale retailbank zag de winst daarentege­n met 31 procent stijgen naar 457 miljoen euro.

De ongewogen kapitaalbu­ffer of ‘leverage ratio’ van de bank steeg van 3,9 procent ultimo juni dit jaar naar 4,1 procent eind september.

Het aandeel steeg gisteren 7,3 procent in Parijs.

(Beursduive­l/ foto: lexpress.fr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname