Times of Suriname

Newmont maakt eerste royalty’s over

-

PARAMARIBO - Newmont Suriname heeft de eerste betaling aan de Staat via Staatsolie Maatschapp­ij Suriname gedaan. Het gaat om USD 1,2 miljoen aan royalty’s voor de eerste 40 duizend ounces goud, die de afgelopen weken in twee kavels zijn verscheept. Dit bevestigde Adriaan van Kersen, algemeen directeur van Newmont Suriname gisteren bij de opening van de nieuwe goudmijn.

Volgens Gary Goldberg, president en Chief Executive Officer van Newmont Mining Corporatio­n, is de goudmijn van Merian een van de grootste operaties die momenteel gaande is in de wereld. Vanwege tegenvalle­nde goudprijze­n achten maatschapp­ijen het niet verantwoor­d om nu veel geld te pompen in het opzetten van nieuwe mijnen. “Als het gaat om het kostenplaa­tje, vertegenwo­ordigt het opzetten van deze mijn bijna vijftig procent van alle nieuwe projecten wereldwijd”, zegt Goldberg.

President Desi Bouterse is ingenomen met de opening van de nieuwe mijn, maar blijft nuchter. Van de nieuwe goudmijn hoeft niet verwacht te worden dat er direct grote hoeveelhed­en geld in het laadje zullen stromen, maar dit is een aanzet. “Het draagt bij tot verder herstel”, zegt de president over de bijdrage die de mijn zal kunnen leveren aan het opheffen van de financiële crisis waarin het land verkeert. “We hebben nog een lange weg, maar dit draagt bij om te komen tot aan het punt dat de zaak zal moeten herstellen”, aldus de president. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname