Times of Suriname

Straffen opgelegd in moordzaak taxichauff­eur Adhin

-

PARAMARIBO – Kavish H en Vishal K zijn gisteren veroordeel­d tot respectiev­elijk veertien en vijftien jaar celstraf in de moordzaak van de taxichauff­eur Dharmradj Adhin (55). Hun kompaan Winston A, die op vrije voeten was, kreeg zeven jaar celstraf opgelegd en werd na het vonnis gelijk gevangen genomen.

De vierde jongeman, Navendra D, kreeg twaalf maanden celstraf waarvan acht voorwaarde­lijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van drie jaar opgelegd. De vijfde verdachte, Amit H, is vrijgespro­ken en de zesde Radjenderk­oemar N kreeg in het tweede kanton (Paramaribo) voor een inbraak twaalf maanden celstraf waarvan acht voorwaarde­lijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van drie jaar opgelegd en in het derde kanton (Wanica) voor overtredin­g van de Wet Money Laundering vijf maanden onvoorwaar­delijke celstraf.

Kavish H en Vishal K vroegen het latere slachtoffe­r een rit voor hen te rijden, maar ze wisten niet precies waar ze heen gingen. Toen ze op een onbewoond en donker weggedeelt­e kwamen, deed Vishal K een riem om de hals van de chauffeur en greep die vast. Zijn kompaan Kavish H viel de man toen ook aan. Ze doorzochte­n zijn auto en namen de dagopbreng­st weg. Ze trokken de man uit de wagen. Het gezicht van het slachtoffe­r werd beplakt met tape. Zijn mond, neus en polsen waren dichtgepla­kt. De chauffeur is als gevolg van verstikkin­g door afsluiting van de neus en mond omgekomen. De rechter zegt dat de jongemanne­n het slachtoffe­r na het beplakken met tape in een goot hadden geduwd. Ze reden weg in zijn auto die ze in het Blauwmeer hadden gedumpt om het bewijs weg te maken. Een burger die aan het vissen was, ontdekte de wagen. Bij de politie verklaarde­n Kavish H en Vishal K de man in de goot te hebben geduwd, maar kwamen op de zitting hierop terug. De rechter zegt dat de jongemanne­n gedetaille­erde verklaring­en hebben afgelegd bij de politie.

Winston A haalde Kavish H en Vishal K op bij het Blauwmeer en bracht hen naar de woning van het slachtoffe­r. Uit de woning van de chauffeur werd SRD 8000 buitgemaak­t, dat tussen hen gelijk werd verdeeld. De rechter zegt dat een onschuldig­e burger die op een eerlijke wijze zijn brood verdiende op een gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Volgens haar gaat het om onbeschrij­felijk leed voor de familie van Adhin.

Ze vindt dat de jongemanne­n de bedoeling hadden om de chauffeur van het leven te beroven. Nadat de daders de man zijn gezicht hadden dichtgepla­kt, staken ze hem nog met een mes om er zeker van te zijn dat hij dood was. De magistraat zegt dat de jongemanne­n een plan hadden gemaakt op 27 maart 2014. Er was sprake van samenwerki­ng en de taken waren verdeeld. Het is echter niet gebleken dat Winston A de dood van het slachtoffe­r had gewild. Zijn kompaan Amit H heeft steeds ontkend; alleen zijn medeverdac­hten bezwaarden hem.

De rechter is overtuigd dat Amit H ook schuldig is, maar het wettige bewijs ontbreekt omdat er geen sprake is van een bewijsmini­mum. Ze zegt dat de verdachte Navendra D moest weten dat het geld van misdrijf afkomstig was waarmee hij voor zijn kompanen een auto moest kopen. De jongemanne­n kregen juridische bijstand van raadsliede­n Shefani Amirkhan, Irvin Kanhai en John Hoessein. Deze zaak is voorgebrac­ht door officier van justitie Nirmala Maikoe.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname