Times of Suriname

Vertoning authentiek verhaal van een contractar­beider

-

PARAMARIBO - Het Lalla Rookh Museum vertoont vandaag om 18.30 uur de documentai­re ‘De Erfenis van Munshi Rahman Khan’. “Hakim hield mijn rechterhan­d vast en keek heel zorgvuldig naar mijn handpalm en zijn lijnen. Hij las, telde en berekende de lijnen van mijn hand en van mijn voorhoofd. Na enige tijd keek hij naar mijn vader en zei: ‘Beste broeder, deze jongen zal niet bij jullie blijven. Zijn lot zal hem naar een vreemd land sturen, van waaruit hij niet meer zal terugkeren.’”

Dit is een fragment uit het dagboek van Munshi Rahman Khan, die in 1898 vanuit India naar Suriname vertrok als contractar­beider. Hij was een geletterde man en vanaf zijn jeugd in India hield hij een dagboek bij. Op basis van zijn verhaal wordt in deze documentai­re een beeld geschetst van het leven van de contractar­beiders: de omstandigh­eden in India, de werving als contractar­beider, de reis naar Suriname, het leven op de plantages en na de contractpe­riode. Dit staat in een persberich­t van de Nationale Stichting Hindostaan­se Immigratie (NSHI)

Elke maand organiseer­t het Lalla Rookh Museum een gratis thema-avond om zoveel mogelijk mensen de gelegenhei­d te bieden meer kennis op te doen over het cultureel erfgoed en de geschieden­is van de hindostaan­se Surinamers. De afgelopen maanden werden de volgende activiteit­en georganise­erd: de vertoning van Tetary, een docudrama over deze vrouwelijk­e verzetshel­d; een informatie­avond waarbij bezoekers werden geholpen om onderzoek te doen naar hun voorouders en een lezing over Divali met aansluiten­d een storytelli­ng uit de Ramayana. Tijdens de thema-avonden kan ook het museum bezocht worden, waar met grote tekstborde­n, historisch­e foto’s, voorwerpen van vroeger en digitale informatie het verhaal van de Indiase contractar­beiders en hun nakomeling­en in Suriname wordt verteld. De activiteit­en van de NSHI zijn gericht op gezonde gemeenscha­psontwikke­ling en geïnspiree­rd door de levende waarden en normen van de hindostaan­se cultuur als een integreren­d bestanddee­l van de Surinaamse samenlevin­g en in nauwe verbondenh­eid met andere culturen. Het Lalla Rookh Museum werd opgericht door de NSHI om de hindostaan­se gemeenscha­p een eigen plek te geven voor het onderzoeke­n, verzamelen, bewaren en tentoonste­llen van haar geschieden­is en cultureel erfgoed. Het werd geopend op 5 juni 2016 en bevindt zich in Gebouw 2 op het Lalla Rookh Complex aan de Lalla Rookhweg 54 in Paramaribo.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname