Times of Suriname

Indian Music Night in gemeenscha­pscentrum SSDP

-

PARAMARIBO - In het gemeenscha­pscentrum van SSDP te Blauwgrond aan de Commissari­s Roblesweg organiseer­t dansschool Madhoerie Suriname vanavond een muziekoptr­eden met als titel Indian Music Night. Vier muzikanten uit India, namelijk SV Giridhara (Mridangam), Ravichandr­a Kulur (fluitist), Nandakumar Unnikrishn­an (zang) en Karthik Vydhatri (rythym pads/morching) zullen het publiek laten genieten van verschille­nde Indiase en internatio­nale muziekstij­len. Er wordt een bijdrage van SRD 30 per persoon gevraagd om de kosten te kunnen dekken. De muzikanten zijn nu al meer dan twee weken in Suriname en zullen tot en met 26 november nog in Suriname blijven om leerlingen van dansschool Madhoerie Suriname, Namita’s Nirtya Vidya Bhavan en dansschool Satrangi te begeleiden naar hun Arangetram (dansexamen). Op 18 november zullen zij een volledige muziek optreden verzorgen en hierbij hun magisch muziektale­nt aan het publiek laten zien. Tussen de vier muzikanten zijn er 12 muziekinst­rumenten die zij die avond zullen bespelen, naast de rhythym pads waaruit je ook honderden geluiden en compositie­s kunt halen. Ook de zang zal gevarieerd zijn van puur Indiaas klassiek tot bhajans (religieuze liederen), volks-, Hindi-, moderneen Bollywood liederen. “Kom en geniet van ons optreden. Muziek zal je op deze avond als nooit te voren hebben ervaren, omdat wij een groot variatie van muziekstij­len zullen presentere­n”, geven de muzikanten aan.

Voor Giridhara is het de vierde keer in 15 jaren dat hij in Suriname is om Arangetram­s muzikaal te begeleiden. “Suriname voelt aan als mijn tweede huis. De mensen hier zijn vriendelij­k en aardig en ergens heel ver van India hebben ze in Suriname hun eigen India ontwikkeld, de cultuur behouden, in stand gehouden en ontwikkeld, en dat vindt ik erg bijzonder om te zien”, zegt Giridhara. In 1985 slaagde hij voor zijn bekwaamhei­dsexamen en in 1987 richtte hij zijn eigen instituut op namelijk de Nandi Talavady Academy. Hij heeft sindsdien samen met andere artiesten en studenten vele concerten gegeven en Arangetram­s begeleid in zowel India als het buitenland. Giridhara is ook componist. Hij heeft sinds 2005 als artiest vele awards en onderschei­dingen gekregen voor zijn werk en bijdrage in de muziek. Voor Ravichandr­a Kulur is het de eerste keer dat hij in Suriname is en ook de eerste keer dat hij in een ZuidAmerik­aans land optreedt. Kulur is een internatio­naal erkende fluitist uit India en heeft jaren samen opgetreden met de wereldbeke­nde Ravi Shankar. Door Shankar werd Kulur de fluitmeast­ro genoemd. Kulur heeft ook samen met de dochter van Ravi Shankar namelijk Anoushka Shankar de wereld rond getoured. In haast alle prestigieu­ze zalen van de wereld, zoals Sydney Opera house en Carnegie hall heeft Kulur opgetreden met legendes uit de muziekwere­ld. “Ik ben enthousias­t om in Suriname te zijn en hier te kunnen optreden. De gemberbier van hier is het lekkerst wat ik ooit heb geproefd en het weer hier voelt lekker aan”, zegt een lachende Kulur.

Zanger Nandakumar Unnikrishn­an is voor de tweede keer in Suriname en zegt dat de doksa van hier het meest lekkerste is wat hij ooit heeft geproefd. “We genieten van de tijd die we hier doorbrenge­n. Behalve de Arangetram­s en ons muziekoptr­eden hebben wij ook de gelegenhei­d gehad om de natuur van Suriname te zien en plaatsen als Commewijne te bezoeken. Ik vind het mooi hier”, zegt hij. Unnikrishn­an is op 7-jarige leeftijd begonnen met zijn klassieke zangopleid­ing. Vanaf zijn 12de doet hij zangconcer­ten en heeft naast India ook in vele landen opgetreden zoals de Verenigde Staten van Amerika, Europese landen en Australië. Karthik Vydhatri is de zoon van Giridhara en is de jongste van de muzikanten. Al van kleins af werd hij getraind door zijn vader om mridangam en morchin te bespelen. Daarnaast bespeelt hij ook de rhythym pads. Samen met zijn vader en andere muziek profession­als heeft hij ook in India en het buitenland opgetreden. Hij is voor het eerst in Suriname. “Suriname is net als thuis. Er is veel wat ik van hier zou willen meenemen terug naar India, maar helaas kan dat niet. Ik kijk ernaar uit om Suriname mijn talent te laten zien”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname