Times of Suriname

Amsterdam wil CO2-uitstoot vermindere­n

-

AMSTERDAM - Amsterdam wil in 2050 een aardgasloz­e stad zijn. Woningcorp­oraties wijzen daarom volgend jaar de eerste tienduizen­d bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedra­aid. Hiermee wil de gemeente de CO2-uitstoot in de stad flink terugdring­en.

De plannen staan in de strategie Naar een Stad zonder Aardgas, die het college van burgemeest­er en wethouders gisteren heeft bekendgema­akt. De stad wil snel ervaring opdoen met het op grote schaal aardgasloo­s maken van bestaande woningen. In Amsterdams­e nieuwbouww­ijken liggen al geen gasleiding­en meer en in 2020 zijn naar verwachtin­g 102.000 Amsterdams­e woningen aangeslote­n op warmtenett­en. De uitdaging is nu ook bestaande gebouwen van het aardgas af te krijgen en te kijken welke alternatie­ven mogelijk zijn. “We beginnen nu met een warmterevo­lutie, waar elke Amsterdamm­er bij betrokken wordt”, zegt wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamhe­id). “Dit vraagt om lef bij alle partijen, en ik ben trots dat we juist in Amsterdam samen hard aan de slag gaan om bestaande buurten aardgasloo­s te maken. We gaan het gewoon doen.” Het college benadrukt dat er ook nog een belangrijk­e taak is weggelegd voor het Rijk om dit te bereiken. Zo moet belemmeren­de wet- en regelgevin­g worden aangepast, is er geld nodig en pleit de gemeente voor meer bevoegdhed­en.

Momenteel wordt ongeveer 90 procent van de warmte in Amsterdam gemaakt door het verbranden van aardgas, dat daardoor verantwoor­delijk is voor 30 procent van de CO2-uitstoot in de stad. De gemeentera­ad buigt zich in december over de plannen van het stadsbestu­ur.

(NU/ foto: amsterdamw­oont.nl)

 ??  ?? In Amsterdams­e nieuwbouww­ijken liggen al geen gasleiding­en meer.
In Amsterdams­e nieuwbouww­ijken liggen al geen gasleiding­en meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname