Times of Suriname

Barcelona wil eigen munt

-

SPANJE - De stad Barcelona wil een lokale munt introducer­en, die alleen in de stad zelf gebruikt kan worden.

Het plan is om de munt de komende twee jaar bij wijze van pilot in te voeren in de arbeidersb­uurt Besos in het Noordooste­n van de stad. In 2019 zal de munt een wettelijk betaalmidd­el moeten zijn in de hele stad. Het is nog onduidelij­k of het om een digitaal betaalmidd­el zal gaan, of dat het ook echt een fysieke munt zal worden. Ook de naam van de munt is nog niet bekend. “Het is een project waarvan de details nog moeten worden bekeken, maar we werken eraan”, zegt een woordvoerd­er van de gemeente Barcelona. Het plan is afkomstig van burgemeest­er Ada Colau, die een linkse coalitie leidt, en op deze manier de rijkdom in de eigen stad wil houden en de positie van kleine lokale ondernemer­s wil versterken. De bedoeling is dat ondernemer­s en buurtbewon­ers elkaar met de lokale munt korting kunnen geven, of andere voordelen.

Ook is het de bedoeling de munt te koppelen aan een eigen energiebed­rijf, waarbij de voordelen die dat oplevert teruggepom­pt worden in de lokale economie. Gemeentewe­rkers en ambtenaren moeten ook (een deel van) hun salaris in de nieuwe munt kunnen ontvangen, als ze dat willen. De koers daarbij zou één op één zijn.

Het idee voor een eigen munt staat niet op zich, er zijn talloze andere voorbeelde­n: in Bilbao was er het plan voor een ekhi, in Sevilla introducee­rde men de Puma. Tot nu toe is een van de succesvols­te experiment­en die met de ‘Res’, de munt van Cataloniës tweede stad Gerona.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het plan tot introducti­e van een locale munt voor Barcelona is afkomstig van burgemeest­er Ada Colau. Ze wil daarme de rijkdom in eigen stad houden en de positie van kleine lokale ondernemer­s versterken. (Sport)
Het plan tot introducti­e van een locale munt voor Barcelona is afkomstig van burgemeest­er Ada Colau. Ze wil daarme de rijkdom in eigen stad houden en de positie van kleine lokale ondernemer­s versterken. (Sport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname