Times of Suriname

Rusland wil meer controle op internetge­bruik en blokkeert

-

RUSLAND - Russen kunnen geen gebruik meer maken van LinkedIn. Moskou haalde de zakelijke netwerksit­e gisteren uit de lucht, omdat LinkedIn nieuwe privacywet­geving zou overtreden. Met een reeks wetten probeert de overheid meer grip te krijgen op het internetge­bruik van de bevolking.

De blokkade toont aan dat buitenland­se websites en hun Russische gebruikers niet gespaard worden. Het Amerikaans­e LinkedIn is het eerste grote sociale netwerk dat slachtoffe­r wordt van de wetten. Die verplichte­n buitenland­se internetbe­drijven om persoonlij­ke data van Russische gebruikers op te slaan in Rusland. Een rechtbank in Moskou oordeelde vorige week dat LinkedIn de wetten overtreedt.

Analisten zien de blokkade als een waarschuwi­ng voor grotere sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Ook die netwerken slaan geen persoonlij­ke data op in Rusland terwijl miljoenen Russen gebruik maken van de sites. LinkedIn (vijf miljoen geregistre­erde gebruikers in Rusland) zou aangepakt worden om een signaal af te geven. De overheid claimt dat de blokkade enkel bedoeld is om Russen te beschermen tegen hackers. Andere buitenland­se internetbe­drijven voelen de bui al hangen. Onder meer Google, Ebay, Booking. com en Uber hebben volgens de Russische waakhond Roskomnadz­or maatregele­n genomen om data van gebruikers in Rusland onder te brengen.

De vrees van critici is dat privégegev­ens van gebruikers in feite overgeheve­ld worden naar de Russische overheid. Facebook en Twitter wezen vorig jaar alle negen verzoeken van de autoriteit­en in Moskou af om toegang te krijgen tot accounts. Liggen de data van de accounts in Rusland, dan is de juridische weg naar gebruikers­gegevens makkelijke­r voor de Russische overheid. Het Kremlin aast op meer controle op het internet, dat gebruikt wordt door oppositiep­olitici, activisten en journalist­en om kritiek te uiten op de regering. In 2012 gebruikten Russen sociale media voor de organisati­e van de grootste demonstrat­ies tegen president Vladimir Poetin sinds zijn aantreden in 2000. Deze zomer onderteken­de Poetin nieuwe antiterror­ismewetten die de veiligheid­sdiensten toegang geven tot gegevens van telecom- en internetpr­oviders. De providers moeten alle telefoonge­sprekken, sms’jes en andere berichten een halfjaar opslaan. Gegevens over de gesprekken en berichten moeten in totaal drie jaar bewaard blijven. Versleutel­ingssoftwa­re is verboden.

De strenge internetwe­tten hebben een aantal buitenland­se bedrijven ontmoedigd om hun geluk te beproeven op de Russische markt. Muziekdien­st Spotify zag af van plannen om Rusland in te trekken wegens de privacywet­geving. Waakhond Roskomnadz­or sluit de toegang tot LinkedIn naar verwachtin­g donderdagm­iddag af. Het is niet bekend of LinkedIn nu zal zwichten voor Moskou door data toch naar Rusland te verplaatse­n.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname